top of page

Vinkovo u crkvi sv. Vinka u Sarajevu, 2016

Svetkovinu sv. Vinka Paulskoga proslavile smo svečanom sv. misom koju je predvodio Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uz koncelebraciju dvanestorice svećenika.

U vrlo nadahnutom uvodnom pozdravu kao i u propovijedi fra Jozo nam je dočarao duhovno bogatstvo sv. Vinka koje se temeljilo na evanđelju.


Između ostalog rekao je kako je sv. Vinko bijednima i nesretnima vratio ljudsko dostojanstvo i pokazao da se ljubav ne može odjeliti od poštovanja. Snagu za sve ovo crpio je pred Presvetim. Njemu je jedino bilo važno u djelovanju ne izgubiti kontakt s Bogom. Vodilo ga je bezgranično povjerenje u Božje vodstvo i Božju providnost i nisu ga zbunile ni brige ni udarci. Sve je prihvaćao u istinskoj poniznosti.


Govorio je svojim sestrama: „Vi nastavljate djelo Isusa Krista i dužne ste mu postati slične."

Nadalje propovjednik je ukazao da su i pred nama veliki izazovi, kao sto su bili i pred sv. Vinkom jer se današnji čovjek urušio u svojim vrijednostima, odgaja se bez Boga , odgaja se u praznini srca, te iz te praznine naviru mnoga loša djela. Širi se kultura praznine, kultura bez smisla, bez ciljnosti, dezorijentiranosti...

Zapadna civilizacija, premda u teškoj krizi uopće ne računa s Bogom.

Vjernik i nevjernik žive uglavnom na isti način."


Na kraju je fra Jozo pozvao sve prisutne vjernike kao i nas sestre redovnice da aktivno sudjelujemo u obnovi svijeta živeći svoju vjeru dosljedno, hrabro i radosno, a to se sve postiže uz njegovanje suosjećanja, poniznosti i zahvalnosti jednih prema drugima. Naglasio je važnost radosti jer „ tko nudi radost bez Boga i bogatstvo bez Krista ostavlja za sobom samo tugu. "Zato potpomognuti primjerom i zagovorom sv. Vinka uskladimo svoju volju s voljom Božjom."
1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page