top of page

Sveti Vinko Paulski 
Osoba 17. stoljeća - osoba za 21. stoljeće

Vinko Paulski je rođen u gradu Pouy, Francuska, 24. travnja 1581. Umro je 27. rujna 1660. Kao što je često bio slučaj u to vrijeme, Vincent je kršten na isti dan rođenja. Bio je treće dijete para Joãoa de Paula ( Jean de Paul ) i Bertrande de Moras ( Bertrande de Moras ), duboko katoličkih seljaka. Njihovo šestero djece vjeronauk je primalo kod kuće preko Bertrande.

Odmalena se isticao izuzetnom inteligencijom i predanošću. Prve studije pohađao je u Daxu, gdje je nakon 4 godine postao učitelj. To mu je omogućilo da završi teološki studij u Toulouseu. Zaređen je za svećenika, u dobi od devetnaest godina, 23. rujna 1600. godine.

Početak njegova svećeničkog života bio je obilježen mnogim poteškoćama i pogreškama. U početku je bio vrlo zabrinut za pomoć svojoj obitelji i postizanje određene financijske stabilnosti. Suočen s nizom neuspjeha, sazrio je i, osobito od 1612. nadalje, potpuno se bacio u službu siromaha.

U kontaktu sa seljacima upoznao je stanje vjerske napuštenosti i bijede u kojoj je živjelo seosko stanovništvo. Shvatio je da siromasi imaju hitne potrebe i da im je, da bismo bili vjerni Kristu, potrebno služiti. Tada je počeo propovijedati misije među siromašnima i organizirati razne dobrotvorne organizacije .

Preselivši se u Pariz i suočivši se s vremenom rata, političke zbrke, velikih društvenih problema i dezorganizacije Crkve, vlč. Vicente de Paulo počeo se potpuno posvećivati ​​evangelizaciji i služenju siromasima. U tu je svrhu osnovao Kongregaciju misija i Družbu Kćeri milosrđa. Na više načina i kreativno, razvio je intenzivno karitativno i misionarsko djelovanje, uvijek se oslanjajući na svećenike i braću svoje Družbe, sa sestrama milosrdnicama i s mnogim velikodušnim laicima i laikinjama.

Shvatio je da je siromah slika unakaženog Krista kojemu moramo služiti. I Crkva vam mora biti na usluzi. Zbog toga je djelovao na reformi Crkve, surađujući prije svega na reformi klera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godine 1622. Vincent je imenovan kapelanom na galijama. Nakon što je neko vrijeme radio u Parizu među zatvorenim galijskim robovima, vratio se da postane nadređeni onoga što je danas poznato kao Kongregacija misije ili "Vincentijanci" (u Francuskoj poznati kao "Lazaristes"). Ti su se svećenici, uz zavjete siromaštva, čistoće, poslušnosti i stabilnosti, trebali potpuno posvetiti ljudima u manjim gradovima i selima. Vincent je revno vodio duhovne vježbe za svećenike u vrijeme kada je među njima vladala velika opuštenost, zlostavljanje i neznanje. Bio je pionir u svećeničkoj izobrazbi i bio je ključan u osnivanju sjemeništa te utemeljitelj Kongregacije Misija i Kćeri ljubavi svetog Vinka Paulskog.

blaženi Frédéric Ozanam je nazvao dobrotvornu ustanovu po sv. Vinku Paulskom. Bio je poznat po svojoj suosjećajnosti, poniznosti i velikodušnosti. Vincent je kanoniziran 1737. i štuje se kao svetac u Katoličkoj crkvi i Anglikanskoj zajednici.


„Okrenimo svoje misli i srca svetom Vinku Paulskom, čovjeku akcije i molitve, organizacije i mašte, zapovijedi i poniznosti, čovjeku jučer i danas. Neka nam taj seljak iz Landesa, milošću Božjom pretvoren u genija milosrđa, pomogne da opet bacimo ruke na plug – bez osvrtanja – za jedino važno djelo, naviještanje Radosne vijesti siromasi… ”

(Ivan Pavao II.)

_edited.png

Crkva Sv. Vinko - Sarajevo

Crkva Sv. Vinko - Zagreb

Crkva Sv. Vinko - Pariz

GettyImages-1270415669 copy_edited.jpg
bottom of page