top of page

Zanimljivosti o Sv. Vinku

RekonstrLica

Rekonstrukcija lica
Sv. Vinka Paulskoga

autor: Vincentian Family Office | 7. ožujka 2022. 

Rekonstruirana slika lica svetog Vinka Paulskog, u 3D, predstavljena je javnosti 13. veljače u katedrali Naše Gospe od Penhe, u Crato-CE (Brazil). Ideja je nastala 2015. godine, a iduće godine stručnjaci medicine, tehnologije i stomatologije započeli su radove na rekonstrukciji prema fotografijama lubanje zaštitnice Crkve dobrotvornih društava, fotografija koje su nastale prilikom posljednje svečeve ekshumacije 1960. godine.

 

Arhitekt projekta, hagiolog José Luiz de Araújo Lira, govorio je o razlozima odabira svetog Vinka Paulskog i izjavio : U crkvi grada Vincentova rođenja nalazila se slika svetog Vinka pred kojim smo se uvijek molili. Još uvijek postoji, ne na samom oltaru, jer je bila reforma u crkvi, ali narod još uvijek može vidjeti tu sliku sveca. I uvijek me privlačio na pitanje milosrđa, na promjenu koju je unio u povijest Crkve kada je osnovao Kćeri milosrđa. U to su vrijeme samostani/samostani bili samo klauzurni, a on ih je otvorio na ulicu. Sestre Kćeri milosrđa počele su pomagati ljudima s ulice, nemoćnima i potrebitima. Oduvijek sam bio fasciniran svetim Vincentom.

Cícero André da Costa Moraes, 3D dizajner, izjavio je da je jedan od razlikovnih elemenata ovog projekta činjenica da je izveden u čisto digitalnom okruženju: „znali smo da slike srednje rezolucije dopuštaju ovu vrstu pristupa (an pristup koji se može razvijati i uključiti umjetnu inteligenciju). Mogu se snimiti fotografije lubanje i te fotografije otkrivaju aspekte koji otkrivaju tko je ta osoba bila. Ovaj proces može biti vrlo koristan tamo gdje imamo na raspolaganju mnogo lubanja i gdje bi čisto ljudska vizualizacija bila neizvediva. Stoga je došlo do velike evolucije u ovom kontekstu i sudjelovanje svih ovih stručnjaka kulminiralo je objavljivanjem poglavlja u knjizi u kojoj smo objasnili ovaj proces (od njegovog početka 2015. do pisanja tog poglavlja).

José Luiz y Cícero izjavio je da su slike (fotografije iz različitih perspektiva) lubanje poslane osam stručnjaka iz područja medicine i stomatologije, uglavnom specijalista u području forenzike, koji su pogledali ovu fotografiju ne znajući o kome se radi i identificirali, iz tih slika, neki aspekti koji su omogućili rekonstrukciju lica (na primjer: spol pojedinca [muškarac], starija dob, europsko podrijetlo i određeni nedostaci, [defekt u maksili (gornja čeljust) i blaga projekcija čeljust].

Fuente: https://www.pbcm.org.br/

Šest nevjerojatnih Činjenica o Sv. Vinku Paulskom

Katolička Crkva 27. rujna slavi blagdan svetog Vinka Paulskog. Većina nas poznaje njegov zajednički život: rođen je u siromahu u francuskom selu Pouy 24. travnja 1581. Osnovao je Kongregaciju misija i Kćeri milosrđa sa sv. Louise de Marillac. Umro je 27. rujna 1660. godine.

Tijekom svetkovinskih homilija slušamo neka od nevjerojatnih djela koja je učinio za siromahe, ali evo nekoliko malo poznatih činjenica o životu ovog nevjerojatnog sveca.

 

1 . Vincent je postao svećenik kako bi se povukao i živio udobno

 

Vincent je rođen u seljačkoj obitelji koja je živjela skromno kroz težak rad i štedljivost. Otac ga je poticao da postane svećenik. Odlučio je poslušati savjet svog oca. Postat će svećenik kako bi mogao dobiti službu u Crkvi, zaraditi dovoljno novca za prijevremenu mirovinu, a zatim otići kući i preskrbiti svoju obitelj (bio je treće od 6 djece). Nije ni znao što je Bog planirao za njega.

 

2. Bio je otet

 

Sveti Vinko je zaređen 1600. Godine 1605. odlazi na misijsko putovanje. Na putu je zarobljen, otpremljen u Tunis i prodan kao rob dvije godine. Uspio je pobjeći i vratio se u Francusku. Za novog svećenika ovo je sigurno bilo jako teško razdoblje - pogotovo jer je otmica spriječila njegove planove za nastavak karijere.

 

3. Bio je optužen za krađu

 

Nakon što je pokušao i nije uspio napredovati u više crkvene redove, sv. Vincenta je njegov cimer lažno optužio za krađu. Budući da više nije mario za svoju sliku u javnosti, nije se branio. Sveti Vinko se ponizio poput našeg Gospodina. Pravi lopov konačno je priznao godinama kasnije.

 

4 Ispovijest umirućeg čovjeka promijenila mu je život

 

Sveti Vinko je bio u Italiji, ali se vratio u Francusku da bude kapelan i učitelj obitelji Gondi. Čuo je ispovijest čovjeka koji je živio na imanju koji je umirao. Prije nego što je čovjek umro, uvjerio je Madame de Gondi da obdari Vincenta i navede ga da propovijeda o ispovijedi. Kad je otac Vincent govorio o snazi ​​ispovijedi, naveo je toliko siromaha na pomirenje da je morao angažirati više svećenika!

Sveti Vinko je shvatio potrebu da svećenici služe siromašnima Francuske, ljudima na koje su mnogi zaboravili zbog nedostatka položaja u društvu. Otprilike u isto vrijeme, konačno je shvatio svoje zanimanje kao pravi poziv i prepoznao svoj odnos s Isusom Kristom.

 

5. Bio je čovjek s temperamentom

 

Sveti Vincent imao je zlobnu narav. Često se molio da Bog uspori njegov gnjev. To se nije dogodilo preko noći, ali njegov rad sa siromasima konačno je omekšao njegovo srce i postao je dobar i nježan čovjek kakvim ga je Bog pozvao.

 

6. Njegovo je tijelo netruležno

 

kosti i srce svetog Vinka savršeno su netruležni i stavljeni su u voštanu figuru njegova tijela. Njegove relikvije mogu se vidjeti u crkvi svetog Vinka Paulskog u Parizu. Tu je i relikvija fragmenta kosti u crkvi sv. Vincenta de Paula u Omahi, NE, smještena na maloj polici ispred kapelice Presvetog Sakramenta.

Sveti Vinko Paulski nije osnovao Društvo svetog Vinka Paulskog

Kad je papa Lav XIII. svetog Vinka proglasio svetim, postao je zaštitnik dobrotvornih društava. Upravo je blaženi Frédéric Ozanam, svečev štovatelj, 1833. godine utemeljio Družbu svetog Vinka Paulskog njemu u čast.

bottom of page