top of page
GridArt_20231106_131709344_edited_edited.jpg
GridArt_20231106_131709344_edited_edited
louise de marillac_edited_edited.png

Louise de Marillac

(Kolovoz 12, 1591 – Ožujak 15, 1660) 

"Moje drage sestre, i dalje molim Božji blagoslov za vas, neka vam udjeli milost ustrajnosti u zvanju da biste mu služile onako kako on od vas traži. Dobro se pobrinite za siromahe.

Iznad svega živite zajedno u velikom jedinstvu i srdačnosti, ljubite jedna drugu nasljedujući jedinstvo i život našega Gospodina.

Žarko molite Blaženu Djevicu da vam bude jedina Majka."

Duhovna oporuka sv. Lujze

20231106_131328.jpg

Molitva

Krist je za nas poslušan bio sve do smrti i to do smrti na križu. Zato ga je Bog uzvisio i dao mu ime koje je dan svako ime. Klanjam ti se Spasitelju moj, Isuse Kriste, koji si iz ljubavi prema meni na križu umro. Hvala ti što si umro da mene otkupiš. Vječni Oče, prikazujem ti preljubljenoga Sina tvoga gdje na križu viseći umire, sav nag, sav izranjen, sav trnjem i čavlima proboden, sav onemogao i bolan. Jest, o Bože moj, ovo je Sin tvoj preljubljeni koga ti tako izmučena prikazujem. Ovo je otkupnina za me, ovo je Krv Boga čovjeka, ovo je sam Bog koga ti žrtvujem da se namire i izbrišu dugovi moji. Prikazujem ti ovu žrtvu i zato da ublažiš muke dušama u čistilištu, da utješiš sve nesretne duše na svijetu, da budeš na pomoć svim bolesnicima, napose onima koji su ovaj čas na umoru, da obratiš grješnike, da utvrdiš pravednike, a meni da udijeliš milost, te uzmognem sveto živjeti i sretno umrijeti.

Presveta Muko Gospodina našega Isusa Krista, spasi nas!

Isuse budi mi Spasitelj sada i na času smrti!

Isuse, ne sjećaj se naših grijeha, neko se sjeti gorke smrti što si je za nas pretrpio. Amen

Molitva sv. Lujze prije svete Pričesti

Presveti Duše, Ljubavi Oca i Sina, dođi očistiti i uljepšati moju dušu da bi bila ugodna mom Spasitelju, da Ga mogu primiti Njemu na slavu i za svoje spasenje. Čeznem za tobom svim srcem, o Kruše Anđeoski! Nemoj se obazirati na moju nedostojnost koja me udaljava od Tebe, nego na svoju ljubav koja me je toliko puta pozivala da Ti se približim: daruj mi se posvema, molim Te, o moj Bože, i nek Tvoje dragocjeno tijelo, Tvoja sveta duša i Tvoje slavno božanstvo, kojem+ se klanjam u ovom Presvetom Sakramentu, posvema zavlada nada mnom. O slatki Isuse! O dobri Isuse! Bože moj i sve moje, smiluj se svim dušama otkupljenima Tvojom predragocjenom krvlju i takni ih snažno dahom svoje ljubavi da postanu zahvalne na ljubavi koju si im darovao u Presvetom Sakramentu. Po njemu Ti prikazujem slavu koju posjeduješ od vječnosti, sve milosti koje si udijelio Presvetoj Djevici i svim svecima, zajedno sa slavom koju će Ti oni trajno uzvraćati po toj istoj ljubavi. Amen.

Louise_de_Marillac_Le_Gras._Line_engraving_by_Sisco._Wellcome_V0003472.jpg

Litanije
 

Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!

Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!

Sveta Bogorodice,

Sveta Djevo Djevica,

Sveta Lujzo de Marillac,

Sveta Lujzo, živi hrame Božje prisutnosti,

Sveta Lujzo, vjerna službenice Božje riječi,

Sveta Lujzo, vjerna nasljedovateljice Isusa Krista,

Sveta Lujzo, klanjateljice Križa Kristova,

Sveta Lujzo, mističarko Duha Svetoga,

Sveta Lujzo, velika štovateljice Bezgrješne,

Sveta Lujzo, revna suradnice sv. Vinka,

Sveta Lujzo, suosnivateljice Družbe sestara milosrdnica,

Sveta Lujzo, majko i zaštitnice naša,

Sveta Lujzo, zagovornice naša,

Sveta Lujzo, uzore pouzdanja u Providnost,

Sveta Lujzo, uzore krjeposnog života,

Sveta Lujzo, uzore pobožnosti,

Sveta Lujzo, uzore sabranosti i šutnje,

Sveta Lujzo, uzore milosrdne ljubavi,

Sveta Lujzo, uzore jednostavnosti,

Sveta Lujzo, uzore poniznosti,

Sveta Lujzo, uzore strpljivosti i blagosti,

Sveta Lujzo, uzore razboritosti i pravednosti,

Sveta Lujzo, uzore trapljenja,

Sveta Lujzo, uzore jakosti i hrabrosti u trpljenju,

Sveta Lujzo, uzore gorljivosti za spasenje duža,

Sveta Lujzo, uzore iskrene sestrinske ljubavi,

Sveta Lujzo, uzore ustrajnosti na putu savršenstva,

Sveta Lujzo, vjerna vršiteljice Pravila,

Sveta Lujzo, ljubiteljice čednosti i čistoće,

Sveta Lujzo, ljubiteljice siromaštva,

Sveta Lujzo, ljubiteljice poslušnosti,

Sveta Lujzo, majko siromaha i napuštenih,

Sveta Lujzo, majko bolesnih i nemoćnih,

Sveta Lujzo, tješiteljice žalosnih i klonulih,

Sveta Lujzo, nositeljice nade očajnima i obespravljenima,

Sveta Lujzo, zaštitnice svih socijalnih djelatnika,

Sveta Lujzo, anđele čuvaru naše Družbe, moli za nas!

Da znamo prepoznati, odazvati se i izvršiti volju Božju, 

izmoli nam od Gospodina!

Da ostanemo vjerne evanđeoskim savjetima,

Da u životu znademo spojiti molitvu i rad,

Da iskazujemo milosrđe svakom potrebniku,

Da ustrajemo u dobru i u revnosti za duše,

Da rastemo u poniznosti, ljubavi i jednostavnosti srca,

Da Bog bude jedina naša nada i sigurnost,

izmoli nam od Gospodina!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, 

oprosti nam Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,

usliši nas Gospodine!

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta,

daruj nam mir!

Gospodine, po zagovoru sv. Lujze daj da te svim srcem ljubimo!

Tebe, koji si ljubav, daj da posjedujemo!

Pomolimo se:

Bože, začetniče i nagrado ljubavi! Ti si podigao u svojoj crkvi novu redovničku obitelj i htio si da joj bude majka sv. Lujza; daj nam, molimo te, da vršeći djela ljubavi, zavrijedimo postići obećanu nagradu u nebu.

Po Krist Gospodinu našemu. Amen

GridArt_20231106_161058167.jpg

OBITELJ I DJETINJSTVO

Život sv. Lujze

Gino Lubich, Piero Lazzarin:

Sveta Lujza de Marillac (1591 - 1660),

Zagreb 1993

Lujza de Marillac je svojim porijeklom pripadala plemićkom rodu. Njen otac Louis de Marillac, gospodar de Ferrières, bio je član jedne od najuglednijih francuskih obitelji onog doba. On je 1584. godine oženio Mariju de la Rozière s kojom nije imao djece, jer je ona brzo nakon vjenčanja umrla. Njegov život kao udovca nije bio besprijekoran. Skoro dvije godine nakon smrti njegove supruge, 12. kolovoza 1591. godine jedna mu je djevojka, možda sobarica u kući de Marillac, rodila krasnu kćerkicu – Lujzu. Zavolio je tu dražesnu djevojčicu, koja je zadovoljila njegovu veliku želju za očinstvom, te nije dopustio da ju prati sudbina nezakonita djeteta, već ju je od prvih dana njena života priznao kao svoju kćerku.

Gospodin de Ferrières se 12. siječnja 1595. godine ponovno oženio. Antoinetta Le Camus postala je Lujzi maćeha. Ona je već imala četvero djece, a Lujzinom ocu rodila je kćerku Innocence. Lujzin otac je znao da Lujza prema važećim zakonima ne može imati nikakvih nasljednih prava na dobra obitelji de Marillac, iako ju je on priznao. Zato je deset dana prije nego je sklopio brak, pismeno, pred dvojicom kraljevih službenika odredio da poslije njegove smrti, njegova kći Lujza trajno i neopozivo svaka tri mjeseca dobiva rentu od 83 škude. On je Lujzu povjerio na odgoj dominikankama kraljevskog samostana Saint-Louis de Poissy. Već od najranije dobi osjetila je Lujza bol odbojnosti, nedostatak obiteljske topline, te uklanjanje u stranu što će razvit u njoj kompleks manje vrijednosti ali i potaći žar da pomaže nesretnim ljudima koji su gurnuti na granice ljudske zajednice.

U Saint-Louis de Poissy uz redovnice velikog moralnog značaja i kulture rasla je Lujza sve do svoje trinaeste godine, obogaćivala se duhovno i kulturne. Jedna redovnica imala je osobit utjecaj na nju, a možda joj je bila i rođakinja preko djeda. Zvala se također Lujza i bila je iz obitelji de Marillac. Ne zna se razlog Lujzinog odlaska iz samostana dominikanki, jedni smatraju da ju je otac povukao jer nije imao dovoljno sredstava da plaća njen boravak, drugi pak misle da je otac umro, a Lujzini rođaci nisu htjeli trošiti novac na nju, koja tek na pola pripada njihovoj obitelji.

Iz tog bogatog kraljevskog samostana Lujza se preselila u jednu skromnu ustanovu u Parizu. Ustanova se uzdržavala djelovanjem jedne male škole za ručni rad i domaćinstvo, a vodila ju je jedna tajanstvena siromašna gospođa. Neki biografi sugeriraju da je ta siromašna gospođa bila Lujzina majka. To bi značilo da se Lujza „vratila kući“. U toj kući, punoj djevojaka, o kojima se brinula ta dobra žena, doživjela je Lujza istinsku ljubav, ali se i prvi put susrela sa neimaštinom i siromaštvom. No nije se predala, nego je uvjerila siromašnu gospođu da iskoriste učenje u školi te svojim znanjem u šivanju i vezenju pokušaju nešto zaraditi. Tu se očitovao Lujzin smisao za praktične stvari kao i njen dar da znade nešto pokrenuti, poduzeti.

SUPRUGA I MAJKA

Nakon smrti Lujzinog oca, njen stric Michael de Marillac postao je njen skrbnik. Kada je napunila 19 godina obavijestila ga je o svojoj želji da postane redovnica. Ne zna se da li ju je on u toj odluci ohrabrio ili razuvjerio, ali se pretpostavlja da joj je sugerirao pitati savjet svog duhovnog vođu kapucina oca Honorè de Champigny. Ona je svom duhovniku iznijela molbu da želi postati sestra kapucinka. On joj je vjerojatno odgovorio da ona sa svojim zdravljem među kapucinkama ne bi izdržala ni nekoliko mjeseci. Kada se Lujza usudila pitati može li poći karmelićankama on je odgovorio da ni karmelićanke nisu za nju. Ona treba otkloniti svaku pomisao na redovnički život, jer je Bog možda za nju predvidio jednostavniji put, a to je obiteljski život. Niječni odgovor duhovnog vođe bio je za Lujzu kao hladan tuš, jer je ona željela život povučen od svijeta, no ipak je nastojala gledati u tome izraz Božje volje, pa je prihvatila njegov savjet.

Za izbor supruga Lujzi de Marillac pobrinula se Valence de Marillac, supruga njenog strica Louisa de Beaumont. Ona je brzo pronašla prikladnog mladića. Bio je to Antoine Le Gras, dostojan ali skroman činovnik na dvoru kraljice Marije de Medici, s izgledom za uspjeh i napredovanje. Bio je intelektualno na nižoj razini od Lujze, ne previše aktivan, pomalo nemaran, karakterom nestalan, bez nekih osobitih ambicija. Ta je ženidba bila stvar dogovora i međusobne koristi. Obitelj Le Gras se nadala da će se na taj način uspeti na društvenoj ljestvici i imati pristup u salone viših krugova, a članovi obitelji de Marillac bi Lujzinom udajom bili oslobođeni obveze da se za nju brinu. I samoj Lujzi je to odgovaralo, jer kad je ušla u obitelj Le Gras i preuzela njihovo ime oslobodila se onog spominjanja da je „naravna kći“ svoga oca, što ju je u srcu teško ranjavalo. Udala se 6. veljače 1613. godine.

U ženidbenom staležu Lujza nije bila sretna, ništa od svega što je činila nije bilo na visini njenih snova. Kratko radosno razdoblje doživjela je kad se 19. listopada 1613. rodio njen sin Michael, no i to je kratko trajalo jer se ustanovilo da dijete sporo raste i slabije se duševno razvija. U Lujzi je sve više prevladavao nemir, tjeskoba i potištenost. Smatrala je da se ni njen duhovni život ne odvija u pravnoj revnosti. Savršenstvo za kojim je uvijek težila činilo se kao nedostižan cilj, pa je, težeći se približiti tome cilju, zadavala sebi mnoge asketske vježbe. Osobe koje su je poznavale govorile su o strogim pokorama, čestim postovima, o noćnim bdijenjima koje si je nametala jer preko dana za njih nije imala vremena. U mučnom nastojanju da se uskim stazama uspne prema savršenstvu, ona se kolebala ne nalazeći vedar i otvoren put, nije imala onog smirenog pouzdanja u Boga, što svakom nastojanju daje mirnu svijest da se u svemu treba vršiti Božja volja, kako god se stvari razvijale. A Lujza je sve to vršila opterećena, u napetosti, a to joj je zbunjivalo i uznemirivalo duh. Tražila je savjete u dobrim knjigama kao i kod brojnih prijatelja koji su njen put pratili sa zabrinutošću. Najviše je cijenila Bibliju. Iako su vjernici u ono doba u ruke dobivali Bibliju prilično „očišćenu“ od onih tekstova koji bi mogli uznemiriti ljude, koji u nekim teškim i zamršenim zbivanjima ne bi znali prepoznati otajstveno Božje djelovanje, Lujza je zadovoljila kriterije čuvara Riječi Božje, te dobila dopuštenje čitati potpuni biblijski tekst. U nastojanju da dostigne apsolutno unutarnje siromaštvo, Lujza je ulazila u potpunu noć duha, to jest u kušnju kojom Bog priprema duše određene za nešto veliko. Njena je kriza stigla do vrhunca iza kojega je nepovratno moglo slijediti ili ludilo, ili izlaz iz te more, oslobođenje. Ona se svim svojim snagama utekla molitvi.

IZVANREDNA SVETKOVINA DUHOVA

A onda je na svetoj Misi, na svetkovinu Duhova 1623. godine doživjela čudo. Sama je to ovako opisala:

„Na dan Duhova bila sam u crkvi svetog Nikole des Champus. Za vrijeme svete Mise moj je duh najednom bio prosvijetljen i oslobođen svih dvojbi. Učvršćeno mi je uvjerenje da trebam ostati uz svoga muža, i da će doći vrijeme kada ću biti u mogućnosti položiti zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti, a to da će biti zajedno sa drugim osobama, među kojima će biti neke koje će činiti isto što i ja. Tada sam shvatila da ću se nalaziti u mjestu gdje ću pomagati bližnjemu. Nisam tada mogla shvatiti kako će se to ostvariti jer sam vidjela da sam bila s osobama koje su dolazile i odlazile. Tada sam čula kao neko uvjeravanje da budem mirna u vezi s duhovnim vođom, ali da će mi Bog dati drugoga, koji mi je i pokazan, čini mi se; iako sam u tome času prema njemu osjetila odbojnost, ja sam na to pristala. Činilo mi se da još nije došao čas za tu promjenu. Oduzeta mi je i moja treća muka, uz unutarnju sigurnost da Bog postoji i da me on o svemu poučava i prosvjetljuje, i da – kad postoji Bog – ne trebam o drugome sumnjati. Naime u ono vrijeme sumnja u besmrtnost duše navodila me da ne vjerujem u Božanstvo. Uvijek sam vjerovala da sam ovu milost primila zagovorom blaženog ženevskog biskupa Franje Saleškoga, jer sam prije njegove smrti silno željela njemu povjeriti sve svoje nutarnje muke, jer sam osjećala veliko povjerenje i odanost prema njemu. Njegovim zagovorom doista sam primila velike milosti. U ono doba bila sam svjesna razloga za to moje mišljenje, ali se sada svega toga ne mogu više sjetiti.“

Lujza pripovijeda da je za vrijeme svete Mise osjetila kako je ona sama prenesena u budućnost, kada je njen suprug već mrtav, a ona se posvetila Bogu po zavjetima, zajedno s drugim osobama koje su slijedile njezin primjer. Razumjela je da se nalazi na nekom mjestu gdje se pružala pomoć siromasima, no nije bila u samostanu, jer su osobe koje su bile zajedno s njom slobodno dolazile i odlazile, a nešto takvo u ono doba bilo je za redovničku zajednicu pod obvezom klauzure nezamislivo.

Podijeli na mrežama

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
GridArt_20231106_130350754.png
bottom of page