top of page

Susret sa misionarkama sa Salomonskih otoka

U nedjelju 23. kolovoza 2015. nakon svete mise u 10 sati u Sarajevu na Bistriku u samostanskoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, susreli smo se sa s. M. Augustinom, milosrdnicom koja djeluje na Salomonskim otocima.

Sveto misno slavlje predslavio je fra Niko Josić u suslavlju sa fra Ivanom Šarčevićem, gvardijanom franjevačke zajednice na Bistriku.

Fra Ivan je na početku svete mise pozdravio nazočne,  predstavio s. M. Augustinu Martu i sve nas pozvao da nakon mise  ostanemo u crkvi i poslušamo iskustvo života i rada jedne misionarke sa Salomonskih otoka.

Propovjednik, fra Niko je u sadržajnoj propovijedi povezao odaziv s. M. Augustine i misionarski rad sa evanđeoskim poslanjem: „Idite i propovijedajte evanđelje“ bez obzira na tvrdoću Isusova govora.

Svi možemo i trebamo biti pronositelji Radosne vijesti na svojim radnim mjestima i životnim putovima.

Slikom, radosnim izrazom lica i živahnošću s. M. Augustina je predstavila rad sestara milosrdnica na Salomonskim otocima. Zaista je kraljevski činiti milosrdnu ljubav. Djela milosrđa duhovna i tjelesna vidljiva su na svakom koraku.

Oduševili su nas veliki projekti koje sestre već ostvaruju ili tek planiraju, a sve zahvaljujući pomoći dobrih ljudi širom svijeta: Australija, Amerika, … Hrvatska pa i Bosna i Hercegovina. Tu su mnogobrojni upisi djece na školovanje – kroz vrtiće, osnovne škole i srednje škole, potom radionice za mlade, tečaj šivanja i vezenja, briga za bolesnike, trudnice i tek rođene. Svakodnevna briga za higijenu duše i tijela.

U planu je izgradnja edukativnog centra.

Sve što smo čuli i vidjeli otvorilo je srca nazočnih te je uz molitvu uslijedio i konkretni dar na čemu je s. M. Augustina svima srdačno zahvalila. Posebna zahvala išla je fra Ivanu za otvorenost srca i vrata crkve da je mogla donijeti bar djelić salomonske atmosfere i podijeliti je s nazočnim vjernicima. Veliki hvala stavljen je u dar-krunica izrađena od školjki, ručni rad Salomonaca.

Na ulazu u crkvu mogli smo vidjeti Plakat s kojega četiri sestre misionarke širokog osmjeh, zahvaljuju za svaki oblik pomoći i potiču  da se svatko od nas upita: Tko je moj bližnji? Važno je  čuti i ovaj odgovor: I mi, stanovnici Salomonskih otoka, vaš smo bližnji.0 views0 comments

Comments


bottom of page