top of page

Proslava sv. Vinka u Derventi

Na svetkovinu svetoga Vinka 27. rujna zajednica sestara milosrdnica sv. Vinka Pausloga u Derventi proslavila je svog nebeskog zaštitnika i utemeljitelja Družbe. Svečanu Svetu misu u prijepodnevnim satima predslavio je vlč. Vlado Vrebac, župnik u župi sv. Ivana Krstitelja na Bijelom brdu kod Dervente. U koncelebraciji su bili fra Ivan Marić , župnik župe Uznesenja BDM u Koraćama i dekan derventskog dekanata, vlč. Ivo Kopić, župnik u Derventi, vlč. Mato Marić župnik u Kulini, vlč. Antonio Čutura župnik u Kolibama i fra Ivan Pavlović župni vikar u Siviši. Sestrama su se pridružili vjernici iz Dervente i sa Modrana. Na Svetoj misi su nazočili gosp. Josip Jerković, dopredsjednik RS, i gosp. Marijan Kljajić, predsjednik Skupštine općine Derventa.

Na početku Svete mise, sve nazočne je pozdravio domaći župnik vlč. Ivo, a tijekom svoje propovijedi, vlč. Vlado nas je podsjetio ili upoznao sa životom sv. Vinka koji potvrđuje kako Bog, u svako vrijeme, iz različitih staleža podiže svece koji će Crkvi i svijetu ukazivati na jedini put spasenja: nasljedovanje Isusa Krista. Opisujući početak svećeničkog života sv. Vinka koji je bio zaslijepljen željom dobiti što bolju župu i tako sebi i svojoj obitelji osigurati materijalnu egzistenciju, vlč. Vlado stavlja naglasak na ambicije. Imao ih je sv. Vinko, ima ih svatko od nas, ali smo uvijek u opasnosti biti nezdravo ambiciozni. Zato je važno, prije svega odmjeriti svoje granice i sposobnosti, pa se tek onda prepustiti svojoj ambiciji. Vraćajući se u propovijedi životu svetoga Vinka, propovjednik podsjeća na početak njegovog djelovanje za siromahe, za bližnjega. „ Jedne nedjelje je sv. Vinko saznao da jedna cijela obitelj leži bolesna, svi su u krevetu. Osjetio se pozvanim sam nešto učiniti i pomoći, jer su se ostali u selu, strahujući od kuge, bojali i približiti toj kući. Prvi njegov korak bio je: sam poći i posjetiti ih i njegovati, a sljedeći korak bio je: dolazeće nedjelje pozvati u pomoć cijelu župnu zajednicu. Iznenadio se kad je kasnije tog istog dana vidio veliko mnoštvo župljana koji su išli pomoći toj obitelji. Potaknut tim primjerom osniva bratstvo kršćanske ljubavi i potiče ih da jedni drugima pomažu u različitim nevoljama kršćanskog života te da jedni drugima iskazuju ljubav. Osniva mušku granu Lazarista koja će biti zadužena za materijalno, ali još više za duhovno siromaštvo. Njih sveti Vinko šalje u misije propovijedati kršćanski nauk i ljude osposobljavati za život dostojan čovjeka. Zajedno sa sv. Lujzom de Marillac osniva Kćeri kršćanske ljubavi, naše sestre milosrdnice. Bogu zahvalimo na daru svetog Vinka koji je toliko svojim marnim radom učinio za Crkvu i za spasenje duša.“

„Koje su njegove poruke: prvo nama svećenicima upućuje poruku da se okrenemo onom što je važno, a to je ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, ljubav djelima djelotvorna, te da ne trčimo ni za pozicijama, ni za karijerom, nego da trčimo za vlastitim posvećenjem i posvećenjem povjerenog nam naroda. Druga poruka nama svima jest, da naša kršćanska vjera treba biti ljubavlju djelotvorna, da ne smijemo zatvarati oči pred svojim bližnjim koji je u duhovnoj ili materijalnoj potrebi, pa makar nekad bili i prevareni. Jer Bog ljubi vesela darivatelja koji stostruko vraća onima koji ljubav iskazuju siromasima, ostvarujući tako onu Isusovu: „ Što učiniste najmanjem od moje braće i sestara , meni učiniste!“ Svi smo mi pozvani biti sveti, sveti u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, čuvajući svjetlo vjere, darovima ljubavi, kako bi skupa sa sv. Vinkom i sv. Lujzom i tolikim svecima stigli u radost nebeske domovine. Neka nam ljubav sv. Vinka prema Bogu i bližnjima bude poticaj da se i mi u ovo današnje vrijeme ne zatvaramo jedni pred drugima, nego da budemo istinski svjedoci vjere, svjetionici tolikim zalutalima u luku vječnog spasenja, u radost vječnog života i raja. „ rekao je vlč. Vlado.

Na kraju Svete mise svima misnicima, političarima i vjernicima zahvalio je župnik Ivo i s. M. Zorislava Katić. Druženje smo nastavili zajedničkim ručkom za sve koji su bili na svetoj Misi.
1 view0 comments

Comentários


bottom of page