top of page

Proslava Dana bolesnika u crkvi sv. Vinka

I ove godine na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače obilježili smo 24. po redu Svjetski dan bolesnika. Ustanovio ga je sveti papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi potaknuo sve ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima u brizi i njezi oboljelih. Namjera je i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima - zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i mnogim drugim djelatnicima i volonterima koji su u središte svoga djelovanja stavili bolesnika i njegove potrebe.

Sestre milosrdnice već dugi niz godina obilježavaju ovaj dan u crkvi sv. Vinka kad na misnom slavlju sudjeluju zdravstveni djelatnici, volonteri, bolesnici koji su u mogućnosti i ostali vjerni puk. U ovoj jubilarnoj 150. godini od dolaska sestara milosrdnica u BiH uz živuće sestre koje rade u zdravstvu, posebno se spominjemo i pokojnih sestara koje su svoje živote potrošile u njezi za druge.

Sveto misno slavlje, uz koncelebraciju još tri svećenika, predslavio je mons. dr. Pero Sudar, biskup u miru. Predslavitelj je zahvalio sestrama na pozivu, čestitao im 150.obljetnicu dolaska i djelovanja na ovim prostorima. Spomenuo je područja djelovanja sestara u pastoralu, školstvu, a posebno istaknuo zdravstvo gdje su sestre bile pomoć i utjeha onima na postelji.

U svojoj propovijedi biskup se osvrnuo na pitanje ljudske patnje. „Bolovanje na tijelu je bol, a bolovanje u duši je patnja. Ponekad je za čovjeka teže pitanje zašto pati, nego sama patnja" – rekao je biskup. Dalje u svojoj propovijedi pita se zajedno s nama: Ako nam Bog obećava velike stvari kako je onda moguća tolika patnja?"

Nitko od ljudi ne može odgovoriti na ovo pitanje. Ali Bog je odgovorio tako što je tu patnju uzeo na sebe. Patnja je sastavni dio života i čovjek pomoću patnje sazrijeva za vječnost" – istaknuo je. Nadalje, biskup naglašava ulogu majke i kaže kako ni Isus nije htio biti sam na križu. Htio je Majku uza se. Marija je prošla s Isusom kroz patnju i tako može i nama pomoći baš kao što sv. Pavao kaže iskušavani može iskušavanima pomoći.

Na kraju biskup zaključuje da je najveće ozdravljenje onda kad čovjek radosno prihvati svoju patnju. I zamolio je Marijin zagovor za snagu i za razumijevanje te za nadu i vjeru u patnjama.

Sveto misno slavlje uz pjevanje sestara milosrdnica i ostalog vjernog puka, animirala je s. M. Julijana Djaković, provincijalna glavarica.

s. M. Antoneta Martić

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentarii


bottom of page