top of page

Proslava blagdana sv. Vinka u Derveti

I ove godine, mi sestre svetog Vinka, za proslavu njegove svetkovine pripravile smo se molitvom i dobrim djelima, obilazeći bolesne i siromašne. Dervenćani, starije generacije, rado se sjećaju sestara i spominju njihova dobra djela. Mlađi onako promatraju ali kada se susretnu direktno ili sa strane prateći rad sestara, zastanu i pitaju za uslugu sramežljivo i u nekom strahu kao da se boje da bi ih netko mogao vidjeti.

Sveti Vinko, svetac siromaha, prati nas i ovdje te nas zagovara da možemo bar djelić utjehe i ljubavi pružiti ovom napaćenom starijem puku.

Svetkovinu sv. Vinka proslavili smo svečanom svetom misom sa početkom u 9.30 sati koju je predvodio naš župnik vlč. Filip Maršić. Na samom početku čestitao je sestrama svetkovinu, rekavši da cijeli svijet slavi sv. Vinka, velikog sveca. U propovijedi je govorio o divnim djelima sv. Vinka, osnutku Družbe, o konkretnoj pomoći i kako se Vinkove kuće za nahočad, kuće za starije i nemoćne, bolnice i škole danas nalaze po cijelom svijetu. Tako je i Bosna i Hercegovina počašćena dolaskom sestara milosrdnica. U Derventu su došle 1872. godine i započele rad u školi i bolnici. I danas su sestre ovdje prisutne i čine, u svojim mogućnostima, djela milosrđa. Župnik je po uzoru na sv. Vinka pozvao sve da pomognu ljudima u potrebi, rekavši: „Vinko je činio dobro sirotinji i postao svet. U siromahu je gledao Isusa patnika“.

Pod sv. misom pjevali su pjevači iz župe Potočani kojima i ovim putem iskreno zahvaljujemo.

Nakon sv. mise bio je priređen ručak za oko 90 osoba. Župljani su darovali dvije svinje i piće, a žene su napravile pite i razne kolače. Župnik je uz pjesmu i svirku stvarao narodno veselje. Svi su ručali i nakon kola i pjevanja zadovoljno se vraćali kućama. Sestre su počastile i okolne župnike koji su došli na ovo slavlje nakon slavljenja svetih misa po svojim župama. Nastavili smo druženje do večernje molitve kojom smo dovrše slavlje svetkovine svetoga Vinka.

Neka nam sv. Vinko Paulski svima izmoli Božji blagoslov i snagu da radosno služimo Gospodinu u našoj siromašnoj braći.

s. M. Zorislava Katić0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page