top of page

Majka Divna - Dan provincije 2019

U raskoš jesenjih boja odjeveno i suncem okupano Stupsko svetište dozvala je Majka Divna svoje bijele sestre kako bi 19. listopada 2019. godine zahvalna srca proslavile još jedan Dan Provincije. Radost susreta nas sestara i naših suradnika oživljena osmjehom, stiskom ruke, zagrljajem, razgovorom obogatila je ovu čaroliju jeseni i tiho se prelila u zahvalnu molitvu radosnih otajstava Gospine krunice pred špiljom naše nebeske Majke. Savko otajstvo popraćeno kratkim razmatranjem predmolila je sestra iz jedne od naših zajednica i time u ime Provincije zahvalila Bogu za dar redovničkog poziva svakoj od nas, za milost hoda utrtom stazom djelotvorne milosrdne ljubavi kojom ne kročimo same zahvaljujući nesebičnom darivanju brojnih suradnika inspiriranih duhovnošću sv. Vinka. Molile smo oprost za sve trenutke naše ljudske slabosti te se djetinjim pouzdanjem predale zaštiti nebeske Majke i providnosti milosrdnog Oca.

Gospi pjevajući i u procesiji hodeći ušle smo u crkvu gdje je u 11 sati vlč. Josip Knežević započeo sveto Misno slavlje. Svemogući Bog je od milijune načina da ostvari plan spasenja odabrao majčinstvo naše Divne Majke, naglasio je vlč. Josip. Ona je izgovorila svoj „evo me“ koji se izgovara samo onda kad smo potpuno sigurni u svoju odluku. I taj „evo me“ Marija je živjela cijelog svog života, to iščekivanje da postane majkom živjela je u skrovitosti i molitvi. Zato redovnice, pozvane živjeti duhovno majčinstvo i stvarati Božje obitelji od svojih zajednica trebaju u Mariji imati uzor, biti s njom sjedinjene u molitvi kako bi začele Isusa u svom srcu i porodile ga u svom življenju.

Tu ljepotu Marijine duše svakom od prisutnih kao i onima koji su na bilo koji način s nama povezani poželila je i Provincijalna poglavarica, s. M. Julijana Djaković pozdravljajući sve prisutne na završetku Misnog slavlja i zahvaljući svima koji su došli proslaviti Dan Provincije. „Nakon utrtog puta u vjernosti, strpljivosti i poniznosti, nakon stoljeća prisutnosti i djelovanja Bijelih sestara na BH tlu i nakon tolikog broja ostvarenih života nesebično darovanih Ljubavi Božjoj za dobro bližnjega i svakog potrebnika, postale smo prije 45 godina Provincija pod okriljem Majke Divne“ podsjetila je s. M. Julijana. „Ljubav Božja nas je sobom ispunila i obdarila. Ali pravedno je da ta ista ljubav očekuje i uzdarje...odvažimo se na nove iskorake i nove pothvate u izazovima i (ne)prilikama u kojima se nalazimo i s kojima se susrećemo...“ ohrabrila nas je s. M. Julijana. Zamolivši Božji blagoslov po zagovoru Majke Divne pozvala nas je za obiteljski stol u restoranu „Zlatni lav“.

Samo riječi pohvale bile su komentar na ambijent, jelovnik i ljude koji su nas poslužili u tom restoranu. Nazdravile smo i dvjema sestrama koje su tog dana slavile svoj rođendan, a u 14:15 sati krenule na Vrelo Bosne gdje smo u razgovoru i šetnji mogle nastaviti radost susreta. Riječima opisati Vrelo Bosne tog predivnog dana čini mi se nemoguće, ali priložene fotografije moći će to bar približno učiniti. Bogu zahvalne za sve milosti krenule smo oko 16:00 sati svojim zajednicama. Neka uzor Divne Majke Marije ne blijedi u našim srcima i pred našim očima!


s. M. Katarina Dunđer




1 view0 comments
bottom of page