top of page

TRODNEVNA PRIPRAVA ZA SVETKOVINU SV. VINKA PAULSKOGA


U crkvi sv. Vinka Paulskog mi sestre milosrdnice imale smo trodnevnu pripravu za svetkovinu sv. Vinka Paulskog, našeg utemeljitelja i nebeskog zaštitnika.


U petak 24. rujna svetu Misu predslavio je vlč. Sandro Jurešić, odgojitelj u internatu KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu i rektor crkve Kraljice Krunice na Banjskom Brijegu. Vlč. Sandro nas je potaknuo na početku svete Mise da se zapitamo je li naše srce milosrdno kao srce sv. Vinka. Na temelju liturgijskih čitanja toga dana u svojoj propovijedi istaknuo je da je naše tijelo Hram Duha Svetoga i da ga uvijek moramo obnavljati te dodao da je svatko od nas pozvan na svetost.


Drugoga dana trodnevnice, u subotu 25. rujna svetu misu predslavio je fra Šimo Ivelj, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Fra Šimo nam je u svojoj propovijedi poručio da Bog za svakoga od nas ima plan iako to ponekad ne razumijemo. Učenike je uplašio Isusov govor u kojem govori da će biti predan, ali su se oni plašili upitati ga što to znači. Ne bojmo se pitati Isusa ako nešto ne razumijemo i ako se plašimo, istaknuo je fra Šimo. Uz sve terete koje nosite kroz život ovo je prilika da zahvalite Bogu za ovih 150 godina djelovanja sestara, za sve uslišane molitve i za Božju providnost koja vas je pratila sve ove godine. Neka nam vaša djela milosrđa budu putokaz življenja evanđelja, poručio je fra Šimo sestrama.


Dan uoči sv. Vinka svetu misu predslavio je mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH. Na početku svete Mise, mons. Tomo podijelio je s nama da je prošlo 30 godina otkako je zadnji put slavio svetu Misu u crkvi sv. Vinka te da zahvaljuje na pozivu. U svojoj propovijedi mons. Knežević vratio nas je u povijest, u ratno vrijeme kad su sestre surađivale s Caritasom i tako dale svoj doprinos Nadbiskupiji, gradu i narodu, obavljajući dužnosti medicinskih sestara, kuharica te slušajući druge s njihovim problemima koje su dijelili sa sestrama, nazvavši ih „bijelim anđelima“. Govoreći o liku sv. Vinka, zaštitnika Caritasa i dobrotvornih ustanova, monsinjor je istaknuo da je sv. Vinko prisutan i u našim krajevima preko svojih sestara. Ono što je posebno naglasio je rečenica koju je sv. Vinko uputio svojim sestrama, a to je: „Nastavljate djelo Isusa Krista na zemlji i dužne ste postati mu slične.“


Sve tri večeri uz predslavitelje koncelebrirao je i kancelar Vrhbosanske nadbiskupije i rektor crkve sv. Vinka, preč Mladen Kalfić, koji je u ime sestara izrekao zahvalu predslaviteljima i puku koji je dolazio.


Pjevanje na svetoj misi animirale su sestre milosrdnice na čelu sa s. M. Julijanom Djaković, provincijalnom glavaricom.


38 views0 comments

Comentários


bottom of page