top of page

Sveto Otac u posjetu Sarajevu

Papa Franjo - graditelj mostova satkanih od mira, praštanja i ljubavi

U subotu, 6. lipnja 2015. godine, u nizu svojih jednodnevnih apostolskih pohoda, papa Franjo posjetio je i Sarajevo, grad prozvan ''Jeruzalemom Zapada''.

            Kako je istaknuo u svojoj video-poruci koju je odaslao pred sam apostolski pohod, cilj njegovog dolaska bio je "da vjernike katolike utvrdi u vjeri, da iskaže potporu ekumenskom i međureligijskom dijalogu te iznad svega da ohrabri za miran suživot u vašoj zemlji."

            Po dolasku u Sarajevo, nakon svečane ceremonije dočeka, Sveti Otac se uputio na stadion Koševo, gdje je predslavio svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje, zajedno s pet kardinala, 35 (nad)biskupa, te više od sedamsto svećenika uz sudjelovanje oko 65 tisuća vjernika, od kojih oko 23 tisuće iz Hrvatske. U prigodnoj propovijedi, papa Franjo se osvrnuo na riječi samog gesla susreta (Mir vama! Iv 20, 19b), te je naglasio: "Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi." No, "usred ove ratne klime, poput sunčeve zrake koja prodire kroz oblake, odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: "Blago mirotvorcima" (Mt 5, 9). Poziv je ovo uvijek aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj. Ne kaže blaženi propovjednici mira. Svatko je sposoban govoriti o njemu, čak na licemjeran i lažan način. Ne, kaže blago miro - tvorcima, tj. onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir svojevrsno je umijeće. Zahtijeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa. Upravo će se ovi sinovima Božjim zvati jer Bog sije mir uvijek i posvuda." Istaknuvši da je to "posao koji se neumorno ostvaruje, svakoga dana, korak po korak", postavio je konkretan upit: "Kako se stvara, kako se ostvaruje taj mir?", i odmah odgovorio na njega: "Na to nas je na najbolji način podsjetio prorok Izaija. Mir je djelo pravde. Ne radi se o teoriji i planiranju pravde, već o pravdi koja je primijenjena, življena", no, također, važno je imati na umu da "samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac."

            U popodnevnim satima, uslijedio je susret s svećenicima redovnicima, redovnicima, sjemeništarcima i bogoslovima u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

U svom obraćanju, papa Franjo je očinski savjetovao: "Provodite jedan život dostojan križa Isusa Krista. Redovnici, svećenici, biskupi koji su svjetovni, oni su karikatura, nema koristi od njih. Oni nemaju sjećanja svojih mučenika i zaboravili su žrtvu Isusa Krista." Upoznat s trpljenjem našega naroda, s krvlju i znojem kojim je Bosna i Hercegovina natopljenja, na kraju je dodao: "Činite uvijek suprotno od okrutnosti, imajte osjećaje milosrđa, bratstva, oprosta, i nosite križ Isusa Krista. Sveta Majka Crkva vas želi upravo takve, male mučenike ispred ovih velikih, male svjedoke križa Kristova."

            Po odlasku iz katedrale Srca Isusova, Sveti Otac se uputio na ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkome međunarodnom studentskom centru na Kovačićima. Na susretu su sudjelovali predstavnici Islamske i Židovske zajednice, Srpske pravoslavne Crkve, te članovi Katoličke Crkve predvođeni kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem. U svom govoru Papa je istaknuo da je "dijalog škola čovječnosti i čimbenik jedinstva koji pomaže graditi društvo utemeljeno na toleranciji i uzajamnom poštovanju", te da se u njemu "prepoznaje i razvija određeno duhovno zajedništvo koje ujedinjuje i pomaže promicati moralne vrijednosti, pravdu, slobodu i mir". Imajući na umu posljednju točku svoga pohoda, Papa je istaknuo da u ostvarivanju ekumenskog i međureligijskog dijaloga "posebnu pažnju zaslužuju mladi koji su pozvani graditi budućnost ove zemlje".

            Na samom kraju dana, Papa se susreo s mladima u prostorijama Nadbiskupijskog centra za mlade "Ivan Pavao II." Umjesto govora koji je naknadno objavljen na službenim stranicama, troje mladih imalo je čast postaviti mu upite na koje je odmah odgovorio. Bez obzira na jednostavnost postavljenih upita, Papa je svojim odgovorima poslao mudre i bezvremenske poruke, istaknuvši da je vrlo važno "izabrati ono što je dobro za mene", znati "promijeniti program'', ako ono što gledate "umanjuje vrijednosti, pruža nešto negativno". Papa je, također, rekao: "Imate veliki poziv, nikada ne gradite zidove koji razdvajaju, gradite samo mostove. To je radost koju nalazim u vama". Podijelio je s njima i svoja očekivanja, rekavši: "Očekujem iskrenost između onoga što mislite, osjećate i činite. Sve suprotno tome se zove dvoličnost."

            Svjestan svoje odgovorne službe Kristovog nasljednika i Petrovog namjesnika na zemlji, papa Franjo je ostao vjeran svom poslanju i ovaj put ostao dosljedan u svojoj službi pontifex-a, graditelja mostova. Svojim je riječima i primjerom pozvao građane Bosne i Hercegovine da ga u tome nasljeduju jer "most uvijek ujedinjuje ali ako se most ne koristi da spaja postaje jako negativna stvarnost". Misleći prvenstveno na mlade u kojima gleda radosne glasnike Božje dobrote i mira koji snagom Duha Svetoga mogu mijenjati lice ove zemlje, rekao je: "Zato od vas prvog naraštaja nakon rata očekujem iskrenost, a ne dvoličnost, da budete most koji će spajati".

s. M. Izabela Đaković


0 views0 comments

Comments


bottom of page