top of page

Susret MVM u Ukrajini

Marijanska vinkovska mladež BiH, točnije devet njezinih članova, od kojih šest iz Livna, dva iz Žepča i jedan iz Tomislavgrada, stigli su u četvrtak, 28. 4., u mjesto Siniak u Ukrajinu. U kasnim noćnim satima srdačno nas je dočekao domaćin ovoga susreta p. Vasja Zinych. Razlog dolaska u Ukrajinu bio je formacija Marijanske Vinkovske Mladeži Istočne Europe, a okupili smo se iz Ukrajine, Bjelorusije, Slovačke, Slovenije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Voditelji programa bili su tim iz Slovačke pod budnim okom njihovog savjetnika patera Pavela Noge.

TIJEK SUSRETA

Dani su započinjali molitvom koju je svako jutro predvodio drugi tim na svom materinjem jeziku, pa tako i mi, zbog čega smo veoma sretni i ponosni. Nakon molitve i blagoslova išli bi na doručak, pa na predavanja u kojima smo saznali više o identitetu slavenskih naroda, o korijenima naših jezika, o Mariji kao našoj Majci i utemeljiteljici, te o sv. Vinku po čijoj karizmi živi i trebala bi živjeti Vinkovska obitelj u cijelome svijetu, pa tako i Marijanska vinkovska mladež. U radnim pauzama svaki je tim imao zadatke odgovoriti na pitanja o slavenskom idetitetu, sa naglaskom na identitet naroda i države iz koje dolazimo, o ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti vlastitog naroda, te o karizmi sv. Vinka i nasljedovanju iste u našoj MVM. Sve gore navedene komponente smo na kraju i crtežom prikazali i predstavili. Crteži svih timova, zajedno sa zastavama naših Domovina, prikazane su, na našu veliku radost, kao dar u sv. Misi zahvalnici, u ponedjeljak. Iako su nam dani bili radni sa kratkim pauzama za doručak, ručak, večeru i sv. Misu, jedna prekrasna večer bila je rezervirana za zajedničke igre i ples, dok je u drugoj, svaki tim predstavio mali djelić iz kulture svoga naroda. Naš tim je svoje predstavljanje započeo ponosno govoreći o ljepotama naše Domovine, BiH, što smo malim dijelom i prikazali kratkim videom uz pjesmu "Moja Domovina", te smo istaknuli poseban značaj fratara koji su očuvali vjeru Hrvata katolika u BiH. Važnost uloge fratara u očuvanju vjere i identiteta vjerno je prikazao fra Stjepan Antolović, koji je u franjevačkom habitu izveo našu predstavnicu u narodnoj nošnji, dajući joj cjelov mira da ga velikodušno podijeli s prisutnima kroz veličanstvenu izvedbu pjesme. Za sve sudionike, pripremili smo darove; fotografije na kojima su znamenitosti naših krajeva, CD- ove pod nazivom "Ljubav je beskrajno domišljata", koji kroz pjesmu prenose karizmu sv. Vinka Paulskoga. Sve navedeno potkrijepili smo zalogajima dobrog livanjskog sira.

POZITIVNI DOJMOVI SUSRETA

Ovo četverodnevno druženje aktivno su popratili i predsjednik Medjunarodnog Vijeća MVM Yancarlos de Jesus Carrasco, njegova desna ruka, svećenik P. Irving Amaro i glavna tajnica Marie Clare S. Balo iz sjedišta u Madridu. Zahvalni smo na iskustvu boljeg upoznavanja sebe i drugih, na novim spoznajama i otkrivanju novih dimenzija svoga postojanja i rada, na novim idejama, na iskustvu radosti, zajedništva, prihvaćanja, uzajamnog poštovanja, i usuđujem se reći ljubavi, koja samo može biti pečat naše Majke Marije u ovoj velikoj obitelji, koja nam je u svakom trenutku pokazivala i dokazivala svoju ljubav, odanost i prisutnost. Hvala joj od srca na tome. Ono čemu se nadamo i čemu težimo jeste, da ovo sjeme posijano u Ukrajini urodi mnogostruko i proširi se u širine, te naraste u visine i pronikne u dubine same biti Marijanske Vinkovske mladeži.


Marijana Šeremet

foto / Antea Miloloža
1 view0 comments

Comentarios


bottom of page