top of page

Proslava svjetskog dana bolesnika u crkvi sv. Vinka u Sarajevu

Na 24. svijetski dan bolesnika i na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2016. u samostanskoj crkvi sv. Vinka Paulskoga slavljena je sveta misa za sve bolesnike i zdravstveno osoblje. Misno slavlje predvodio je fra Niko Josić, samostanski vikar i upravitelj župa Zvornik i Srebrenica, uz suslavlje trojice svećenika. Prije svete mise okupljeni vjernici molili su krunicu i litanije BDM za bolesnike i njihove potrebe.

U prigodnoj propovjedi fra Niko nas je podsjetio da se nalazimo u jubilarnoj Godini milosrđa. Naglasio je da u tom duhu gledamo i današnji dan bolesnika. Peto djelo tjelesnog milosrđa uči nas - bolesna i utamničena pohoditi, a četvrto djelo duhovnog milosrđa poziva nas - žalosna i nevoljna utješiti. Propovjednik je istaknuo činjenicu da tijekom liturgijske godine imamo različite dane s određenom temom: dan mira, dan zvanja, dan medija, misijski dan... a prije tjedan dana obilježili smo Dan posvećenog života.

Svake godine od 1992. obilježava se Dan bolesnika na spomendan Gospe Lurdske. Marija kao brižna mati izlazi u susret potrebama svoje djece. Ona u svojim svetištima "liječi" patnje i vraća svojoj djeci potrebno zdravlje duše i tijela. Svjetski dan bolesnika upućuje nas kako voditi brigu o oboljelima i kako zahvaliti onima koji skrbe o njima: zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i drugim djelatnicima kao i volonterima. Isus je prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve koji su s vjerom zamolili Njegovu pomoć.

Na temelju evanđelja fra Niko nam je približio lik dobrog Samarijanca. Ovom prispodobom Isus nam pomaže shvatiti Božju ljubav prema svakom ljudskom biću, posebice prema onima koji su pogođeni bolešću ili bilo kojom patnjom. Godina milosrđa povlaštena je prigoda jačati službu ljubavi, te pokušati biti dobri Samarijanci prema svojim bližnjima. U tom vidu imamo puno uzora među svecima Crkve: sv. Vinka Paulskoga koji se posvetio djelima milosrđa, svetu Malu Tereziju, svetog Roka koji je nošen ljubavlju posvetio vlastiti život gubavcima, blaženu Majku Tereziju iz Kalkute. Podsjetio je nazočne da papa Franjo u svojoj poruci za Dan bolesnika, želi da osobito ovoj dan bude trenutak molitve zajedništva i prinišenja patnje za dobro Crkve i svijeta. Crkva u bolesnicima prepoznaje Kristovu prisutnost. Papa na kraju poruke povjerava Dan bolesnika Marijinu zagovoru, kako bi nam ona pomogla podnositi patnje i nalaziti izvore vedrine i pouzdanja u uskrslom Gospodinu.

"Neka Gospa Lurdska pomaže onima koji rade na području zdravstvene skrbi, a nama svima neka ne dodije činiti dobro svima koji našu pomoć zatraže", kazao je na kraju propovjedi fra Niko.

s. M. Antonija Hrgota4 views0 comments

Comentários


bottom of page