top of page

Proslava 150 godina djelovanja sestara milosrdnica u Livnu

Svečana proslava velikog jubileja sestara milosrdnica u Livnu okrunjena je 28.6.2024. godine slavljem svete mise zahvalnice u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici. Uz članice Vrhovne uprave pridružile su nam se sestre iz naših provincija u Zagrebu, Rijeci i Splitu, tako da je ovo slavlje okupilo sedamdeset i tri bijele sestre. Prije 150 godina sestre su u Livnu dočekali franjevci i pomogli sestrama zaorati brazde milosrđa i dobrih djela na ovom tlu. Sve te godine dobre suradnje opipljive su i u ovoj proslavi koju su braća franjevci utkali u Kulturno-vjerske dane "Naša Gorica". To je istaknuo i gvardijan fra Marko Ešegović u svom pozdravnom govoru na početku sv. mise koju je u 10:00 sati predvodio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, Njegova Ekscelencija mons. Francis Assisi Chullikatt uz izravan prijenos na RTV Herceg-Bosna i preuzimanje signala na Laudato TV. U zajedništvu s apostolskim nuncijem slavili su mons. Petar Palić, potpredsjednik Biskupske konferencije BiH, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski; mons. Željko Majić, biskup banjolučki (mjesni ordinarij), mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki; mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki u miru te brojni svećenici. Liturgijsko pjevanje animirali su livanjski župski zbor i sestre milosrdnice pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić, orgulje je svirala s. Matea Krešić.

Nuncij je u propovijedi stavio naglasak na ljubav koja nas povezuje s Bogom i međusobno. Samo ljubeći jedni druge možemo u sebi osjetiti Božju ljubav koja je izvor našeg postojanja. Isus, savršena slika najčistije Očeve ljubavi ljubio nas je ne samo riječima nego nadasve svojim životom, do posljednjeg daha na križu. Tu ljubav su osjetili i nasljedovali naši utemeljitelji sv. Vinko i sv. Lujza, a ta ljubav je i kontekst u kojem se danas sjećamo s. Bogoljube Jazvo. Ona je bila spremna svjedočiti ljubav do te mjere da je prihvatila pomoći čovjeku u potrebi pa i pod cijenu vlastitog života. Sačuvan joj je život, ali je morala napustiti rodni kraj, te preko Rima poći u daleku Argentinu gdje je nastavila činiti djela milosrđa. Nuncij je istaknuo da je i sam papa Franjo upoznao s. Bogoljubu i da o njoj govori s puno divljenja, poštovanja i zahvalnosti.Nakon svete mise svi su se iz crkve uputili u centar grada, do narodnog sveučilišta gdje je priređena svečana akademija. Policijski službenici su regulirali promet, tako da prijelaz iz crkve u dvoranu nije dugo trajao. Ipak, dvorana narodnog sveučilišta bila je premala za sve one koji su željeli podijeliti sa sestrama radost ovog dana, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Cvijećem ukrašena bina davala je programu još svečaniji ton, a prikazani lik s. Bogoljube Jazvo na svakom kraju bine, kao i fotografije koje su se tokom programa u slajdovima smjenjivale, davali su osjećaj njene žive prisutnosti među nama. Program je obuhvaćao glazbene točke, prigodne govore čestitke i zahvale te predavanje o povijesti dolaska i djelovanja sestara milosrdnica u Livnu koje je pripremila s. M. Julijana Djaković. Kroz program nas je vodio naš iskusni voditelj Frano Ridjan koji je na jedan živ i duhovit način iskoristio od Boga mu dani talent te učinio sam program još bogatijim. U glazbenom dijelu programa nastupili su dječji vrtić Sestra Nada s pjesmom Milosrdna ljubav, ženska vokalna skupina Glas bistrice s pjesmom U srcu Livno a zajedno sa sestrama milosrdnicama Glas Bistrice otpjevale su Sveti Vinko bijaše milosrdan. Matej Pavić je odsvirao J. S. Bach, Dvoglasna Invencija.

Prigodnu riječ dobrodošlice i zahvale svim uvaženim gostima uputila je M. Vinka Bilješko, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Provincije Majke Divne Sarajevo, a nakon nje riječ čestitke izrekli su i brojni uvaženi gosti.

"Časna je i sveta obaveza spominjati se života i djela naših sestara, koje u lijepi i dragi livanjski kraj dođoše služiti Bogu i narodu prije 150-t godina. Služeći svakodnevno, iz ljubavi prema Isusu Kristu, a po primjeru naše Majke Divne - BDM i naših utemeljitelja, u školi, vrtiću, bolnici, vrtu, župi i svim kućnim poslovima odgajale su osobe čije misli, riječi, djela, navike i karakter ostaviše dubok trag u čovjeku ovog kraja.

Život žene, redovnice, sestre milosrdnice ima jednu skrivenu ljepotu. Mnogim djevojkama ovog kraja bi dano pronaći dragocjeni biser, skrivenu ljepotu, i iz ljubavi prema Kristu postati sestra milosrdnica. Među njima su dva posebna cvijeta s. Nada Cvitan i s. Bogoljuba Lucija Jazvo koja se danas na simboličan način vraća u Livno." (s. M. Vinka Bilješko)

Za njen povratak u Livno uvelike su zaslužni poduzetnik Ivan Miloloža i odvjetnik Marko Danon. Gospodin Miloloža je preuzeo veliki dio organizacije ove proslave i uvelike je zaslužan za to da su ovom događaju nazočili brojni visoki crkveni dužnosnici, predstavnici drugih vjerskih zajednica, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti kao i gosti iz Republike Hrvatske, te predstavnici medija.

Program u dvorani narodnog sveučilišta završio je kratkim intervjuom sa gospodinom Markom Danon ističući najvažnije činjenice koje su dovele do otkrivanja istine o s. Bogoljubi Jazvo: "Velika osoba! Osoba koja je za vrijeme drugog svjetskog rata kao ravnateljica bolnice sestara milosrdnica u Zagrebu držala u bolnici, liječila i spasila preko tristo Židova. Kad analiziramo taj broj, onda vidimo da u Europi takve ženske osobe nema. Ona dolazi na peto mjesto po broju spašenih Židova u drugom svjetskom ratu." (Marko Danon)Iz dvorane narodnog sveučilišta prešli smo u gradski vrt u jednoj svečanoj povorci uz pjesmu Milosrdna ljubav osvaja svijet cijeli. Tu, u tom kako mnogi kažu najljepšem kutku Livna, s. Bogoljuba Jazvo dobila je trajan spomen.

Umjetnik Antun Braovac u svom obraćanju reče: "Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovdje kao autor ovog značajnog zdenca, Zdenca milosrđa. Voda - simbol života, kamen - simbol čvrstoće i sestra Jazvo, koja je svojim djelovanjem pokazala na koji način možemo svi mi čvrsto i odlučno brinuti jedni o drugima u životu. Kroz ova tri elementa povezana u jednu cjelinu: kamen, voda i sestra Jazvo, sačuvali smo identitet ovog kraja. Kamen tu nadomak Livna, iz fratarskog gaja, livanjska voda i livanjka zbog koje smo svi danas ovdje. Itekako je zaslužila jedan ovakav spomenik. Napokon se ispunila njena čežnja za povratkom u rodni kraj nakon progonstva u Argentinu. Neka nas ovaj Zdenac vječno podsjeća na velika djela velikih ljudi."

Zdenac milosrđa bio je prekriven velikim bijelim platnom koje je oslikano dlanovima različitih boja. Pojašnjavajući tu simboliku voditelj Ridjan je rekao: "Mogu li vas zamoliti da svi ispružite dlan, bilo lijevi, bilo desni. Svi ljudi na svijetu jedinstveni su po otisku prsta. Svatko od nas ima priliku ostaviti jedan trag u svemiru. A naši prijatelji iz udruge Put u život - PuŽ odlučili su prekriti ovaj spomenik upravo tim posebnim obilježjima. Bez obzira gdje smo, kakvi jesmo, možemo ostaviti trag u svom kraju." Nakon što su s. Marina Pintar, zamjenica vrhovne poglavarice sestara milosrdnica i Darko Čondrić, gradonačelnik grada Livna prerezali crvenu vrpcu koja je grlila spomenik udružili su snage sa članovima udruge PuŽ i otkrili Zdenac milosrđa. Kada je potekla voda iz slavina parkom se prolomio pljesak prisutnih koji su zajedno sa zborom pjevali Rijeke žive vode. A riječi pjesme Kopreno od snijega koju je recitirala s. Maristela Franjić bile su riječi svake milosrdnice koja je bila u tom parku zahvalna i ponosna da smije nositi tu bijelu koprenu. "Kažu da teška vremena rađaju hrabre ljude. Upravo vrijeme drugog svjetskog rata je pokazalo jednu hrabrost, jednu mudrost, jednu humanost i plemenitost jedne osobe, a na ponos svima nama." (Darko Čondrić)

Na samom kraju je biskup Željko Majić blagoslovio Zdenac milosrđa kako bi svatko tko žedan dođe do njega ugasio žeđ tijela u svježini vode i žeđ duše u blagom pogledu hrabre žene, s. Bogoljube.

s. M. Katarina Dunđer

Foto: Antea Miloloža