top of page

Prebogata duhovna ostavština sv. Vinka

Svečanim Misnim slavljem 27. rujna 2017. uvečer u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve sestre milosrdnice svečano su proslavile Sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja svoje Družbe te 400. obljetnicu nastanka vinkovske karizme.

Za ovu obljetnicu i svetkovinu mostarske su sestre pozvale mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog koji je predvodio Svetu misu, a koncelebrirala su šestorica svećenika iz Mostara.

„Njegov je humanizam/čovjekoljublje kristocentričan. On u čovjeku, u svakom čovjeku, vidi sliku Isusa Krista, patnika. I želi da se Isusova slika jasno razbire na licu čovjekovu. Pri tom se služio malom metodom da se najprije pokrene krjepost ili suzbije porok, zatim da se iznesu motivi radi pokretanja te krjeposti ili suzbijanja toga poroka, i da se uporabe sredstva kako bi se postigao cilj, vječni cilj“, istaknuo je, između ostalog, u svojoj propovijedi biskup Perić koji je čestitajući značajnu obljetnicu podsjetio na život i djelo Sv. Vinka i njegovu prebogatu ostavštinu u koju spada i osnivanje caritasa te dva redovnička reda.

Sveti Vinko bio je francuski svećenik, osnivač Družbe lazarista i Družbe sestara milosrdnica, koje su prisutne i djelatne u mnogim dijelovima Katoličke Crkve. Na našim područjima Družba misionara – lazarista prisutna je samo u Zagrebu. A sestre milosrdnice djeluju u hrvatskom narodu već 172 godine. One su 5. rujna 1845. pozvane u Zagreb, a odatle 1871. godine prešle u Bosnu, točnije u Sarajevo, a 1872. godine i u Mostar.

Tijekom Svete mise liturgijsko su pjevanje animirali don Niko Luburić, katedralni dirigent, i s. Matea Krešić, a biblijska su čitanja pročitale milosrdnice s. Alojzija Ramljak i s. Svjetlana Andabak. Molitvu vjernika predmolila je volonterka iz katedrale Petra Brkić. Na Misi su se sestrama pridružili brojni vjernici i sestre drugih kongregacija koje djeluju u Mostaru. Nakon sv. Mise sestre su se našle s uzvanicima u katedralnoj dvorani na čašćenju, prenosi portal nedjelja.ba
0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page