top of page

Blagoslov najstarijeg samostana u Sarajevu

Na svetkovinu sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja sestara milosrdnica, koje već 143. godine kontinuirano žive i rade u Sarajevu, uzoriti kardinal Vinko Puljić, biskup i metropolit vrhbosanski blagoslovio je obnovljene prostore predviđene za samostan sestara i internat za djevojke u samostanu sv. Vinka, ul. Titovoj 44. Ovo je naš najstariji samostan, a sestre su došle u BiH davne 1871. Samostan i crkva sv. Vinka izgrađeni su 1883. i od tada do II. svjetskog rata sestre su bile nositeljice katolicizma i školstva, razvivši široko polje rada. Dolaskom komunističke vlasti, sva sestarska djelatnost biva nasilno prekinuta "Uredbom" iz 1945., kada se ukidaju sve privatne škole na području BiH, a sredinom 1949. sestre su morale iseliti iz svih svojih samostana. Ratne 1992. godine sestre su uspjele vratiti samostan sv. Vinka, a 1993. godine u tim prostorijama Caritas otvara zdravstvenu skrb (ljekarna, ambulanta primarne zaštite i nekoliko specijalističkih ambulanti), a poslije toga i pučku kuhinju. Naše sestre se uključuju u rad. Vrhovna uprava je 3. srpnja 1996. odobrila osnivanje nove sestarske zajednice – "Samostana sv. Vinka" u Sarajevu, Titova 44. Datum osnivanja je 1. srpnja 1996., a razlog "da se po svim sestrama širi slava Božja po Vinkovom milosrdničkom služenju Bogu i bližnjima, pogotovo siromasima".

Prolazeći kroz obnovljeni prostor samostana, gdje su sestre pripremile prostore internata sv. Vinka za katoličke djevojke koje studiraju u Sarajevu, sjećali smo se naših sestara koje su nekada ovdje živjele i svoje živote nesebično darivale za ovu zemlju i ljude u ovom gradu. I danas često crkvu sv. Vinka pohode starci i starice sjećajući se kako su nekada pohađali školu kod sestara i učili razne zanate.

Nakon blagoslova, uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio uzoriti gosp. Vinko kardinal Puljić, uz koncelabraciju 14 svećenika.6 views0 comments

Comments


bottom of page