top of page

Predskupštinski sastanak

Ova godina velikog jubileja Vinkove karizme donosi Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu dragocjeno vrijeme Generalnog kapitula. Već nekoliko mjeseci koračamo u susret tom događaju moleći od Boga, po zagovoru naših Utemeljitelja, milost otvorenosti Njegovu nadahnuću po djelovanju Duha Svetoga. Učinivši sve potrebno, kako je to navedeno u Skupštinskom pravilniku naše Družbe, Provincijalna glavarica s. M. Julijana pozvala je sve sestre milosrdnice Provincije Majke Divne Sarajevo na Predskupštinski sastanak 28. siječnja u samostan Majke Divne Stup – Sarajevo. Fra Miro Jelečević slavio je sv. Misu u deset sati i molio s nama na nakanu da ovo naše okupljanje bude Bogu na slavu a nama na izgradnju. Potom smo se nas dvadeset i dvije sestre uputile na četvrti kat samostana, u veliku dvoranu, gdje smo do jedanaest sati imale priliku popiti nešto toplo te pozdraviti jedna drugu, a onda smo se smirile, sabrale, te molitvom Duhu Svetom započele ovaj važni događaj. Najednom se začulo kucanje na vratima! Naše najmlađe članice, novakinja s. M. Antoaneta i kandidatica Magdalena, odjenute u lik sv. Vinka stale su među nas, te poticajnim mislima našeg Utemeljitelja dozvale nam u svijest važnost toga što upravo činimo, a onda su tiho napustile dvoranu i prepustile nas vodstvu s. M. Julijane, Predsjednice ovog sastanka.

Pozdravivši sve sestre i zahvalivši na odazivu kojim pokazujemo koliko cijenimo svoju pripadnost Provinciji, s. M. Julijana slijedila je upute u člancima Skupštinskog pravilnika te najprije proglasila dvije skrutatorice: s. Mirjanu i s. M. Blanku. Svaka od njih tri, pred raspelom i svetim Evanđeljem, uz dvije zapaljene svijeće, položila je Zakletvu o tajnosti glasovanja! Uslijedilo je provjeravanje omotnica, prebrojavanje glasovnica, njihovo rezanje na pola, sve onako kako to Skupštinski pravilnik zahtjeva. A onda glasno čitanje imena sestara koje su birane, prebrojavanje broja glasova koje je svaka od sestara dobila, pa još jednom prebrojavanje svih glasovnica i uspoređivanje s brojem sestara koje su glasale. Sav taj posao pratila je i bilježila tajnica ovog sastanka s. M. Monika, a kad se utvrdilo da je sve dobro učinjeno, proglašeni su rezultati ovih izbora imenovanjem sestara koje su izabrane kao izaslanice za Provincijalni kapitul, trinaest sestara izaslanica, te četiri zamjenice izaslanica, opet onako kako to sadašnji Pravilnik zahtjeva. Dok je s. M. Monika dovršavala zapisnik, skrutatorice su zapalile sve glasovnice, a onda se s. M. Julijana osvrnula na ankete koje su pristigle na adresu Provincije, te imenovala odbor od tri sestre koji će preuzeti odgovornost obrade anketa. Preporučivši svim prisutnim sestrama predstojeći Provincijalni kapitul kao veliku molitvenu nakanu, s. M. Julijana je još jednom zahvalila svim prisutnima na odazivu, te završila ovaj predskupštinski sastanak.

Sestre su ostale u dvorani na sestarskom druženju uz pizzu i ćevape, te razmijenile dojmove, razmišljanja i stavove. Bilo ovo naše okupljanje Bogu na slavu!

s. M. Katarina Dunđer




1 view0 comments
bottom of page