top of page
IMG-20210508-WA0006.jpg

Sestra Nada Cvitan

14.11.1914.–1.10.1985.

U Livnu je, u Ulici Sestara Milosrdnica, 31. kolovoza 2021. otvoren "Dječji vrtić sestra Nada", koji naziv nosi po Livanjki sestri Nadi Cvitan o kojoj možete pročitati i na ulazu u Vrtić.

 

„Livanjka rodom, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, nastavnica krojenja i šivanja u sestarskim školama u Grubišnom polju i Zagrebu, gdje sa svojim sestrama gorljivo ulaže snage u zdrav odgoj i temeljito obrazovanje mladih naraštaja.

Nakon ukidanja svih privatnih škola, pa tako i sestrinskih (1945.) Sestra Nada je 1946. poslana u rodno Livno gdje, suočena s oduzimanjem sestarske škole u ovom gradu, odbija pustiti Družbin prostor i živi u jednom dijelu ove kuće uporno braneći vlasnička prava sestara. Za svoju malu zajednicu pribavlja sredstva za život marnim šivanjem, a svojom dugogodišnjom grčevitom borbom uspijeva ishoditi pravo na život u vlastitim prostorima.
U službi mjesne Crkve predano radi kao sakristanka i voditeljica liturgijskog pjevanja, a među livanjskim pukom slovi kao osoba na koju se u potrebi uvijek moglo računati. Kao sestra čvrste vjere, ustrajne nade, milosrdna srca, u trpljenjima uspravna i na Boga oslonjena, a svojim redovničkim pravilima do u tančine vjerna, svojim sestrama ostaje uzorom u dosljednosti duhu Evanđelja i karizmi Družbe.

Vjerujemo da ćemo ponovom djelu koje je u službi odgoja i obrazovanja mladih livanjskih naraštaja, oživjeti i očuvati spomen na našu vrijednu i zaslužnu predšasnicu sestru Nadu čije ime s poštovanjem i zahvalnošću spominjemo.“

 

 

Sestre milosrdnice – Livno

vrtic08-1.jpg

Zgrada Vrtića

vrtic_djeca_stara_slika_1.jpg

Iz vremena  dok je postojala sestrinska škola

bottom of page