top of page

O NAMA

Kratka povijest vezana uz zajednicu u Livnu i dječji vrtić "sestra Nada".

O NAMA

Na molbu apostolskog vikara biskupa fra Paškala Vuičića sestre dolaze u Livno 1874. godine i otvaraju pučku školu, nakon nekoliko godina Višu djevojačku školu, a godine 1927./28. otvaraju zabavište za predškolsku djecu.

Družba je svoju novu zgradu-samostan počela graditi 1888. godine i već 23. siječnja 1889. blagoslovio je gvardijan s Gorice i kuću i kapelicu koja se nalazila u njezinu sklopu. Usporedno s gradnjom samostana izrađivao se i nabavljao novi namještaj za školu i stan sestara. Za život i rad škole sestara milosrdnica u Livnu dvadesetih godina 20. stoljeća vrlo je važna odluka od 25. veljače 1926. kojom je Ministarstvo prosvjete dalo pravo javnosti svim njihovim privatnim školama, pa tako i ovoj u gradu ispod Crljenice.

Korak naprijed u ovom prosvjetnom radu sestara bilo je otvorenje Više djevojačke škole 1911./12. godine. Rad ove škole trajao je do 1918. Njezin prekid bio je zbog nedostatka sestara učiteljica. U Drugom svjetskom ratu situacija u Livnu bila je jako teška. Česte smjene vojski i vlasti i još češća granatiranja onemogućivali su rad gotovo svih ustanova pa tako i ove. A u zimu 1944. godine partizani su se uselili u sestarsku kuću i njihovi su učitelji preuzeli nastavu. Sestre se im morale predati i djecu i školski arhiv, što je značilo kraj prosvjetnog rada sestara milosrdnica u Livnu. No, to nije značilo prestanak življenja i djelovanja sestara u Livnu.

Nakon određenog vremenskog prekida, ponovno je zaživjela ova vrsta djelatnosti sestara milosrdnica. Naime, sestre otvaraju Ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunčev sjaj" 01.10.1996.godine u kojem su djelovale za dobrobit ovoga grada i kraja uopće.

Nikako se ne smije zaboraviti i zanemariti djelovanje sestara milosrdnice u livanjskoj bolnici. 15. 4. 1928. godine na pismenu molbu tadašnjeg ravnatelja livanjske bolnice dr. Dušana Mitrovića, sestre se uključuju u rad u bolnici u kojoj s određenim vremenskim prekidom djeluju i danas.

Od 24. 11. 1958. godine u dogovoru sa tadašnjim župnikom fra Lovrom Sučićem, sestre otvaraju novi vid svog bogatog djelovanja, a to je župski apostolat u livanjskoj župi Svih svetih, u kojem djeluju i danas. S. Željka Lukač radi u župnoj katehezi i svira na liturgijskim slavljima na filijalama Guberu i Potočanima, a s. M. Julijana Djaković svira u vrijeme liturgijskih slavlja u župnoj crkvi i voditeljica je triju zborova: mješovitog, dvoglasnog ženskog i dječjeg zbora.

Godine 1927/28. otvoreno je prvo zabavište za predškolsku djecu u jednom dijelu samostana. Ova djelatnost bila je prekinuta za vrijeme II. svjetskog rata i kratko u današnjem vremenu, ali Bogu hvala ponovno je zaživjela, i zgradu vrtića ispunila veselim dječjim smijehom i igrom. Sestre već desetke godina rade s malenima nastojeći im uz intelektualnu naobrazbu donijeti Boga koji je na poseban način privlačio malene.Danas je dječji vrtić „sestra Nada" ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta od tri godine do šest godina starosti tj. do polaska u školu. Zgrada vrtića nalazi se u sklopu samostana Sestara Milosrdnica u Livnu.

Program odgojno-obrazovnog rada u vrtiću odvija se u ovisnosti o broju djece u nekoliko odgojnih skupina. Tematskim planiranjem obuhvaćaju se sadržaji iz svih odgojno-obrazovnih područja: tjelesni i zdravstveni odgoj, upoznavanje okoline, razvoj govora, razvoj početnih matematičkih pojmova, likovni odgoj i glazbeni odgoj. Realizacija tema odvija se po centrima za učenje unutar svake odgojne skupine (obiteljski centar, likovni centar, blok centar, centar za opismenjivanja, centar za manipulativne aktivnosti).

Cilj predškolskog odgoja i obrazovanja jest da se djeci osigura veselo i zdravo djetinjstvo i da se doprinese njihovom pravilnom intelektualnom, tjelesnom, moralnom i estetskom odgoju, a sve to kroz igru kao najprirodnijim i najznačajnijim oblikom aktivnosti. Budući je naš vrtić vjerski, to veliku pozornost posvećujemo moralnim i ljudskim vrijednostima. Svatko od nas je stvoren na sliku Božju, svatko je vrijedan poštovanja, svatko je izuzetan, tako nastojimo djeci osvijestiti njihovu veličinu u Božjim očima. U duhu Svetog Vinka nastojimo djeci približiti Boga kao dobrog i milosrdnog Oca, prijatelja malenih i bezazlenih.

Tijekom školske godine obilježavamo vjerske blagdane i značajnije datume.

U rujnu na blagdan sv. Vinka slavimo sv. misu sa djecom i roditeljima u našoj samostanskoj kapelici.

dan sv vinka

vrtic djeca nova slika 1dani kruha 01dani kruha 02U listopadu obilježavamo „Dane kruha" i „Dane zahvalnosti za plodove zemlje". U sklopu tih događanja organiziramo posjet mlinu, pekarni, mijesimo tijesto u vrtiću, odlazimo u grad na trg sa košaricama punim peciva koje su djeca sa roditeljima pravila kod kuće.

U jesenskom kutku svi prikupljamo plodove jeseni iz vrta i iz prirode, mijesimo kolače, pitu, pravimo figure od sjemenki, cijeli vrtić miriše od plodova jeseni na kojima zahvaljujemo dobrom Bogu, jer znamo da sve što imamo sve nam je darovano.

U prosincu organiziramo dolazak svetog Nikole, prijatelja djece. Roditelji organizirano kupuju darove svojoj djeci ali i djeci s posebnim potrebama koje svake godine ugošćujemo u našem vrtiću. Paketiće za njih prikupljaju članovi Udruge sv. Vinka Paulskog.
tete i djeca u kapelici.

Kroz Došašće skupa sa djecom i roditeljima odričemo se slatkiša, igračaka, robe, hrane i tako učimo dijeliti ono što imamo s onima koji imaju malo.

Na dan sv. Lucije sijemo pšenicu koju djeca pred Božić ponesu kući. Također sa njima pripremamo Božićnu priredbu za sve roditelje i prijatelje vrtića.

Prije početka Korizme organiziramo maskenbal u vrtiću – izbor najljepšeg/najkreativnijeg kostima kojeg izrade roditelji kod kuće. Kroz korizmu također se odričemo slatkiša i igračaka kojima darujemo potrebne u našem gradu i bližem okruženju.

U velikom tjednu bojimo jaja za Uskrs i pravimo košarice koje djeca ponesu kući. U svibnju obilježavamo „Majčin dan" (ujedno je to i završna svečanost u vrtiću) priredbom za sve mame, ali ne zaboravljamo ni očeve. Na istoj priredbi opraštamo se od naših predškolaca koji dobiju malu diplomu da su spremni za čarobni svijet škole i knjige.

Suradnja sa roditeljima odvija se u pismenom i usmenom obliku: roditeljski sastanci, predavanja, radionice, hodočašće, izleti, oglasna ploča, kao i ova mala web stranica.

Svjesne smo da obitelj ima osnovnu i najvažniju ulogu u odgoju djece, a mi nastojimo roditeljima biti samo pomoć i podrška u odgoju novih generacija koje će sutra izgrađivati ovaj svijet kojeg dijelimo svi skupa. Sve ono dobro što uložimo u djecu, najprije svojim primjerom, tek onda riječju,vjerujemo da će se umnožiti i da ćemo imati zdrave, moralne, čvrste, kreativne i odvažne osobe koje će pronositi Božju ljubav ovim svijetom na konkretan način.

bottom of page