top of page

Završetak godine posvećenog života u Rimu

"Idite naprijed danas, svaki dan, nastavite raditi i gledati sutra s nadom, moleći uvijek Gospodina da nam pošalje novih zvanja", rekao je papa Franjo.

Međunarodni susret redovnika i redovnica na temu "Posvećeni život i zajedništvo. Zajednički temelj u različitosti oblika posvećenog života." održan je od 28. siječnja do 2. veljače 2016. u Rimu, čime je službeno završena Godina Posvećenog života.

Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života ovaj put je okupila svoje "stado malo" (usp. Lk 12,32) koje su činile: posvećene djevice, monasi i monahinje, pustinjaci, instituti posvećenog života, družbe apostolskog života, svjetovni instituti, te novi instituti i nove forme. Susret je započeo večernjom molitvom koju je predvodio José Rodríguez Carballo, tajnik Kongregacije u bazilici sv. Petra. Daljnji program se odvijao na nekoliko lokacija, ovisno o pripadnosti pojedinom obliku posvećenog života. Pozabavivši se konkretnim poteškoćama s kojima se posvećeni život u 21. stoljeću suočava, predavači su nastojali jasno definirati probleme, ponuditi rješenja i potaknuti na žarču molitvu.

Mozaik od šest tisuća Bogu posvećenih osoba okupljen oko Isusa Krista, plod je djelovanja Duha Svetoga, ali i čovjekove spremnosti da svojim životom bude živa egzegeza Božje riječi. Posvješćujući eklezijalnu dimenziju i identitet posvećenog života, postavilo se pitanje: "Kako se posvećeni život želi roditi u 21. stoljeću? U sigurnosti? Bezbrižnosti? S jasnom budućnosti?" Naravno da ne jer on raste u sjeni križa, u progonima i odbacivanju. Zato je proročka zadaća posvećenog života da bude most između Boga i stvarnosti. Svjesni otkupiteljske vrijednosti Kristove žrtve, moramo se otvoriti Životu prolazeći kroz umijeće umiranja, sjedinjujući svakodnevne žrtve s njegovom, otvoriti se istini koja, ako je iskreno življena postaje autentično svjedočanstvo vlastitoga života, a mjerilo svega našeg djelovanja mora biti Isus Krist.

Sveti Otac je, također, uputio prigodnu riječ i potaknuo prisutne da u Godini milosrđa koja traje budno paze na tri stvari: poslušnost, blizinu i nadu. Svjedočanstvo vlastita života u potpunom darivanju samoga sebe rađa povjerenjem i izlaženjem iz skučenih okvira sebičnosti, pruža mogućnost da vidimo i osjetimo potrebu drugoga, a pružajući mu ruku milosrdnicu ujedno dajemo i svjedočanstvo radosne nade da nas milosrdni Otac ljubi.

Susret je završio 2. veljače, na XX. dan posvećenog života, kada su sudionici u prijepodnevnim satima hodočastili u tri velike bazilike, sv. Mariju Veliku, sv. Ivana Lateranskog i sv. Pavla izvan Zidina. U predvečerje istoga dana Sveti Otac predslavio je svečano misno slavlje u bazilici sv. Petra, ujedinjen u molitvi s više od osam tisuća Bogu posvećenih osoba. Pozdravljajući prisutne na trgu nakon svečanog slavlja, rekao je: "Idite naprijed danas, svaki dan, nastavite raditi i gledati sutra s nadom, moleći uvijek Gospodina da nam pošalje novih zvanja, kako bi naše djelo posvećenja moglo ići naprijed. I ne zaboravite prvi poziv! Svakodnevni rad, nada za ići naprijed i sijati dobro. Da oni koji dolaze među nas mogu primiti nasljedstvo koje im ostavljamo."

Ujedinjeni u molitvi, zahvalni za radost poziva i raznolikost karizmi, sudionici susreta snažno su potaknuti da hrabro koračaju kroz Godinu milosrđa, znajući da milosrdni Otac sve okreće na dobro onima koji ga ljube (usp. Rim 8,28).

s. M. Izabela Đaković

0 views0 comments

Comments


bottom of page