top of page

Susret kućnih poglavarica sa provincijalnom upravom (2018)

U subotu 17.03.2018.godine u samostanu Majke Divne na Stupu u 08.30.h sa sv. Misom, koju je predvodio fra Vjeko Eduard Tomić, započeo je susret sestara. Inače tema susreta je bila: Zajedništvo!

Iako je u zajednicama, općenito, zajedništvo sve teža stvarnost, ipak je samoća puno teža! Samoća je suprotnost od zajedništva, u poticajnoj propovijedi govorio nam je fra Vjeko!

Posljedica samoće je ranjivost kao i mnogi drugi , posebno kardiovaskularni zdravstveni problemi, čak i suicid. Teško je biti sam!

Punina je kada smo s drugima! Kad smo prihvaćeni! Kad nas vole! Kad smo voljeni i kad volimo!

Budući da je Crkva Tijelo Kristovo, mi smo udovi toga Tijela i kao takvi jedni drugima smo potrebni.

Krist nas je pozvao! Svatko Kristu pripada kao da je jedini!

Svatko drugačiji!

Svatko vrijedan!

Svatko neponovljiv!

Fra Vjeko je dao truda kako bi nam što bolje pokazao i približio veličinu zajedništva i pripadanja redovničkom zvanju.

Tajna Crkve je, nastavlja fra Vjeko, nadnaravno disanje Kristova Duha među nama. To je naše blago! Naša dragocjenost! Duboka i velika Tajna Ljubavi Gospodnje, da je upravo ON nas htio. Zato i ne možemo obrazložiti svoje redovništvo. Na ovom mjestu smo što nas je Milost Božja potakla i pozvala. Zamilovao nas je i k Sebi pridružio. Kako je zajednica naša obitelj, barem tako kažemo a obitelj je mjesto gdje je čovjek sretan i izgrađen. Jedni drugima smo darovani kako bi smo mogli ostvariti svoje "otajstvo". I zato je zajednica naše bogatstvo! Sve nam je tu!

Na nama je učiti znati prepoznati vrijednost druge osobe pored nas, pored sebe.

Otrpi me! Budi sa mnom!

Saslušaj me! Daruj mi svoje vrijeme! Tako jednostavne a u naše doba teške i zahtjevne riječi.

Mi zajednicu trebamo i ona treba nas! Neka moja zajednica bude zajednica sretnih osoba. Svaka zajednica je uspješna ako je pojedinac ugradio sebe u nju. Svaka od nas daje svoj doprinos koji je nezamjenjiv.

Hajdemo: Budimo sveti! Budimo dobri! Budimo otvoreni i spremni za oprostiti!

Svojeglavošću i tvrdoglavošću postajemo "siromašne" individue. Neka svaka od nas bude zdrava, kvalitetna, cjelovita osoba koja Kristu pripada srcem i životom! Svima nam je zajednički hod! Duh Njegov, Duh Isusa Krista nas okuplja i sabire u jedno da bi svaki od nas bio svoj ali i Kristov!

Nakon svete Mise nastavile su sestre "radni" dio!

Časna Provincijalna poglavarica je srdačno uputila riječi pozdrava, dobrodošlice i zahvale za ovaj susret. Sestre, kućne poglavarice su došle sa raznih strana gdje sestre djeluju i nastoje svojim životom odgovoriti za dar poziva.

Uslijedilo je aktivno i radno zajedničko sagledavanje trenutne situacije, stanja, vremena i okolnosti u kojem živimo. Sestre kućne poglavarice su, pokretačka snaga u vođenju zajednica i općenito animiranju naše karizme!

Susret je završio u poslijepodnevnim satima! Svaki pa i ovaj zajednički susret je prilika za vidjeti svoje susestre, čuti drugu sestru i nastojati pomoći se međusobno kako bi naš hod bio udruženo ohrabrenje i poticaj sestarskog hoda, rada i življenja!

Pođimo skupa hodeći ovom zemljom pogleda uzdignutog iznad naših obzorja i zagledani u Vječnost koja nam je konačni cilj!

S. M. Rahela Brkić
2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page