top of page

Spašavajući nedužne Židove spasiše čast svoga naroda

Uoči glavne proslave 150te obljetnice dolaska sestara milosrdnica u Livno 27.6.2024. godine u 19:00 sati, u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, predstavljen je film Male velike sestre redatelja Jakova Sedlar. Mjesecima su već mediji u BiH kao i u Hrvatskoj u svom programu izvještavali o bogatoj povijesti služenja sestara milosrdnica u gradu Livnu, uvelike zahvaljujući s. M. Blanki Jeličić, koordinatorici ove proslave u ime Družbe sestara milosrdnica, koja se odazivala na pozive medija i gostovala u emisijama posvećenim ovoj temi.


Film Male velike sestre predstavljen je javnosti zagrebačkom premijerom početkom svibnja 2023. godine. Tada se rodila ideja da se glavnom liku toga filma, s. Bogoljubi (Lucija) Jazvo, rođenoj u Livnu, u ovogodišnjoj jubilarnoj proslavi oda zahvalnost za humana djela koja je, riskirajući vlastiti život, hrabro činila. Oko ostvarenja te ideje pobrinuo se organizacijski odbor, napose predsjednik tog odbora dr. sc. Ivan Miloloža.


Film je nastao na inicijativu uglednog zagrebačkog Židova, odvjetnika Marka Danon, koji je istraživao činjenicu lažiranja podataka o njegovoj obitelji u svrhu krivog prikaza broja žrtava u Jasenovcu. Istražujući tu činjenicu otkrio je povijesne dokumente o 309 Židova spašenih u bolnici Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. Kako je u filmu istaknuto, spašavanje Židova u Zagrebu započinje nadbiskup Alojzije Stepinac 30.12.1938. godine osnivajući Akciju za pripomoć izbjeglicama s ciljem pružanja pomoći Židovima koji su u Zagrebu potražili utočište pred navirućim nacizmom u Europi. Bolnica Sestara milosrdnica činila se kao dobro skrovište za spas Židova, jer je to bila privatna i samostalna ustanova. Drugi svjetski rat zatiče 165 sestara milosrdnica koje rade u toj bolnici, a s. Bogoljuba Jazvo, upraviteljica bolnice od 14.9.1940 do 29.6.1945, bila je glavna osoba s kojom je nadbiskup Stepinac surađivao u spašavanju Židova.


U Jevrejskom historijskom muzeju u Beogradu gospodin Danon pronalazi dokumente u kojima Židovska bogoštovna općina u Zagrebu šalje dopis bolnici Sestre milosrdnice da određenog Židova primi u bolnicu, a bolnica u istom danu odgovara općini da spomenuti Židov dođe u bolnicu i biva primljen. Paralelno tome bivši ravnatelj bolnice Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Mario Zovak, zajedno sa svojim timom u bolnici i gospodinom Markom Danon, istražio je dokumentaciju o liječenju pripadnika židovskog naroda u bolnice Sestre milosrdnice za vrijeme drugog svjetskog rata. Pronašli su molbe bez liječničke uputnice koje je redovito potpisivao dr. Hugo Kon predsjednik zagrebačke židovske općine. Sve se događalo u vremenskom periodu od početka 1942. godine do 15.5.1945. godine. Mnogi životi spašeni su nepojmljivo dugim liječenjem, a radilo se o zdravim ljudima koji su u bolnici ostajali i više mjeseci do čak tri godine. Do svibnja 1943. godine Židovska općina snosila je troškove boravka svih do tada primljenih Židova u bolnicu, a onda je cijela Židovska općina deportirana u Auschwitz pa je troškove boravka Židova u bolnici preuzeo nadbiskup Stepinac i katolička Crkva.


U cijelom tom postupku važna je bila diskretna suradnja cijelog medicinskog osoblja kako bi se po cijenu vlastitog života pomoglo spasiti nedužne ljude. Koliko je cijela ta situacija bila opasna potvrđuje i činjenica da se ni u samostanu o tome nije govorilo, sve se moralo raditi u najvećoj tajnosti, jer bi svako saznanje o tome dovelo u životnu opasnost i sestre i liječnike bolnice.


Nakon prikaza filma Male velike sestre gospodin Miloloža, gospodin Danon i gospodin Zovak su u ugodnom razgovoru pred prisutnima svjedočili iskustva i saznanja stečena radeći na ovom projektu spremni odgovoriti na pitanja koja bi prisutni postavili. S. M. Vinka Bilješko, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Provincije Majke Divne Sarajevo pridružila se na kraju tom razgovoru zahvalom za sve učinjeno kako djelo s. Bogoljube Jazvo ne bi ostalo zaboravljeno.9 views0 comments

Comments


bottom of page