top of page

Proslava blagdana sv. Vinka u Žepču

Svečano misno slavlje u žepačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, uz suslavlje župnika vlč. Predraga Stojčevića, braće slezijanaca i drugih svećenika okolnih župa, predslavio je msgr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Bogatstvo zajedništva ogledalo se u trima granama Vinkovske obitelji. Bile su u zajedništvu s nama Marijine sestre od Čudotvorne Medaljice, Udruga sv. Vinka, Marijanska vinkovska mladež BiH te puk Gospodnji.

Biskup je u propovijedi istaknuo, Crkvenu i svjetsku veličinu sv. Vinka, koji je bio kadar u djelo provesti ono što je Krist naučavao kao srž Kraljevstva Božjega, ljubav prema čovjeku-siromahu.  Vinko je izvodio ta čudesna djela... ma zapravo Bog ih je izvodio u čovjeku i po čovjeku. Bog izabire ono što je u ljudskim očima siromašno, slabo, nejako da bi pokazao, gdje je On, Bog na djelu, djelo može prerasti u ljudsko i božansko, od siromašnog i bogatog. Kad se sve preda u ruke Božje sve postaje božanski veliko, božanski sigurno.

Da...to je sv. Vinko. Sve je predao u ruke Božje i postao bogat za siromahe. Brinuo se za one za koje se nitko ne brine, za sve one koji su odbačeni, za sve one koji su trebali milosrđe i za sve one koji su na rubu društva.  Danas u svijetu, duhovni nasljednici sv. Vinka svjedoče da su njegovi plodovi zapravo plodovi Božje misije. Milosrđe je oznaka, vrlina svakoga vjernika jer je to središnja oznaka Božjeg bića. Bog je ljubav, a ljubav je milosna, ona razumije, ona se uživljava, ona želi pomoći tamo gdje je patnja, tamo gdje je nesreća, tamo gdje je siromaštvo. Ona želi poteškoću pretvoriti u lakoću življenja po milosrdnoj ljubavi. Svaki put kada slavimo svece  mi slavimo Boga.

I završio je, otac biskup, ''Čovječe, tvoj izvor je Bog. I kad je teško, i kad se ruše ideali, i... isplati se, po primjeru ovoga velikog sveca, imati srce za drugoga, jer Bog ga ima za nas."

s. M. Blanka Jeličić1 view0 comments

Comments


bottom of page