top of page

Presnače 12. 5. 2017

Kao i svake godine i ovoga 12. svibnja obilježen je spomen dan mučeničke smrti naše s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende. U Presnače su pristigle sestre iz većeg broja zajednica Provincije Majke Divne, kao i sestre iz Zagreba, ali i rodbina i prijatelji naše sestre Cecilije i vlč. Filipa. Sveta misa koju je predvodio mons. Marko Semren pomoćni biskup banjalučki započela je u 11 sati, dok je u koncelebraciji sudjelovalo desetak svećenika. Sve nazočne pozdravio je mons. Ivica Božinović i zaželio dobrodošlicu. Liturgijsko pjevanje vodila je s. M. Blanka Jeličić.

U prigodnoj propovijedi biskup Semren je podsjetio na: spomendan sv. Leopolda Mandića koji se slavi 12.svibnja, na dan kad su s. Cecilija i vlč. Filip podnijeli svoju mučeničku smrt, na četiri stotine godina vinkovske karizme i važnosti molitve za duhovna zvanja. Potrebno je „susresti Isusa" ističe biskup, kako bi došlo do promjene u našem životu, jer takva „ljubav preobražava". Biskup je citirao riječi pape Franje kako nemamo pravo zaboraviti svoju prošlost: „Narod koji zaboravlja svoja sjećanja nema budućnosti. Drage sestre, draga braćo, nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne da se svetite, nego da stvarate mir."

Osvrnuo se i na Evanđelje toga dana o Isusu pastiru i vuku koji želi ugrabiti ovce. U današnjem mentalitetu biti podložan, biti „ovca", dati se voditi je neprihvatljivo. Danas čovjek ne želi biti „ovca", tj. želi voditi samog sebe, proglasiti samog sebe mjerilom sebi. Takav čovjek „postaje izgubljen."

Misao s. Cecilije koja bila vodilja njenog života je: „Oslanjajući se jedino na pomoć svoga Boga..." koje je vlastoručno napisala za svoje zavjete, predajući svoj život Bogu, i ono za što i nije znala da će život donijeti. Misao vodilja koja je vodila vlč. Filipa bila je „Meni ste učinili što učiniste jednome od ovih najmanjih".

Život takovog predanja moguć je „ako smo jedno s Isusom Kristom", jer, najveće je dobro „biti s Kristom". Na kraju biskup Semren je istaknuo: „Božja je ljubav trajna, zapečaćena. On daje pečat našoj ljubavi. Amen".

Nakon svete mise, sestre, svećenici i rodbina naše s. Cecilije i vlč. Filipa krijepili su se za zajedničkim stolom i u zajedničkom druženju.

Hvala vam dragi naši mučenici što ste do kraja ostali sa svojim stadom i dali nam primjer što znači nesebično ljubiti.

s. Josipa Ćosić
0 views0 comments

Comments


bottom of page