top of page

Predstavljanje naše Družbe u Mostaru

U utorak, 7. travnja 2015. godine, u sklopu pobožnosti 13 utoraka sv. Anti, sestre milosrdnice sv. Vinka su predstavile puku svoju Družbu i Provinciju Majke Divne.

Skoro stoljeće i pol djelovanja sestara milosrdnica na bosansko - hercegovačkom tlu stalo je u 20 - minutno predavanje naše s. M. Tamare Bradić. Spomenuvši milosrdnički hod sve od sv. Vinka i sv. Lujze, preko kardinala Jurja Haulika, do biskupa Vujičića i svih onih koji su ih dočekali dobrohotna srca i raširenih ruku, prikazala je ucjepljenje Vinkova duha u ovo krvlju i znojem poškrpljeno tlo. Sestre su, na čelu s našom orguljašicom, s. Mateom Krešić i zajedno sa članovima župskog zbora, animirale euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Iko Skoko, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

S. M. Tamara je, iznijevši u što su sve sestre milosrdnice ugradile svoje živote, dodala: "Isus nije ozdravio sve bolesnike u Izraelu, no pomogao je onima koji su zakoračili na njegov životni put. Zato sv. Vinko potiče: "Svojim služenjem bolesnicima i starcima sestre nastavljaju Kristovo služenje čovjeku. Neka sestre pristupaju bolesnicima i starcima  živom vjerom da u njima služe samome Isusu Kristu i da rade za neprolaznu nebesku nagradu. Svjesne da svojim služenjem svjedoče  Isusovu ljubav...  Neka im služe ljubazno i blago..."

- Za trenutke kada nismo činile tako, oprosti nam Gospodine!

Povijesni Isus nije mogao poučiti sve ljude za vrijeme svoga trogodišnjeg javnoga djelovanja, nego je on svojom žrtvom i svojim uskrsnućem otkupio i spasio sve ljude te je svoje djelo propovijedanja i služenja bližnjemu povjerio svojim apostolima, odnosno cijeloj Crkvi, pa sv. Vinko neumorno potiče: "Ovo je vaše poslanje: da činite sve što je u vašoj moći da upoznaju i uzljube Boga. Što je veće od ovoga? Upoznati ih s Božjom veličinom, Njegovom dobrotom i ljubavlju..."

Jer, "škola priprema mladež za život i u nj uvodi, da ona postepeno razvija osjećaj odgovornosti i nauči se dobro služiti slobodom... Neka sestre jednako vole i poštuju svu djecu i pomažu im u stjecanju znanja i oblikovanja njihove osobnosti..."

 Za trenutke kada nismo činile tako, oprosti nam Gospodine!

Danas sve češće govorimo ne samo o siromasima ruhom, nego i o siromasima duhom. O onima koje je potrebno saslušati, savjetovati, za njih izdvojiti dragocjeno vrijeme. Biti strpljiv, uporan, zasukati rukave i raditi s konkretnim čovjekom za kruh svagdašnji. Za takve sv. Vinko kaže: "Siromasi su vaši gospodari u kojima je prisutan trpeći Krist".

-   Za trenutke kada nismo činile tako, oprosti nam Gospodine!

Zahvalne za plodnu prošlost, radeći za radosnu sadašnjost i moleći blagoslov za budućnost, preporučile smo se puku u molitve. Jer Bogu služimo u njima, od njih nas je uzeo da bi nas k njima poslao. Neka ova preporuka i dalje bude poticaj da snagom Uskrsloga nastavimo pronositi milosrdnu ljubav neba zemljom.

s. M. Izabela Đaković0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page