top of page

Pozdrav gvardijana fra Marka Ešegović na proslavi 150 godina djelovanja sestara milosrdnica u Livnu

Hvaljeni Isus i Marija!

Draga braćo i sestre, u ovaj poseban sat, mogu reći i u posebno lijepoj crkvi, i s vama – posebnim ljudima, okupio nas je Isus Krist oko svoga euharistijskoga stola. Razlog tomu je 150-ta obljetnica dolaska Sestara milosrdnica u Livno. Drago mi je da ovdje mogu naglasiti da su svoje prvo utočište sestre našle baš ovdje na Gorici, kod braće fratara. Kako su ih tada braća fratri s radošću primili, tako smo se i mi – današnji fratri – s radošću odazvali sestarskom pozivu da u sklopu „Kulturno-vjerskih dana ‘Naša Gorica’“ obilježimo ovaj veliki događaj.

Ovo je već treći dan, da u sklopu „Kulturno-vjerskih dana ‘Naša Gorica’“ evociramo dolazak sestara u Livno; što su to sve sestre radile kako bi kod mjesnog puka osnažile vjeru a i pomogle mu da se digne od sveprisutnog siromaštva, ponajprije kroz edukaciju djevojčica i dječaka.


Zahvalni dragom Bogu za njihovu 150-godišnju nazočnost u livanjskom kraju okupili smo se na ovu sv. misu zahvalnicu koju će predvoditi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, Njegova Ekscelencija mons. Francis Assisi Chullikatt. U zajedništvu s Njegovom Ekscelencijom su mons. Petar Palić, potpredsjednik Biskupske konferencije BiH, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski; mons. Željko Majić, biskup banjolučki (mjesni ordinarij), mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki; mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki u miru. Pastirima naše Crkve upućujem srdačnu dobrodošlicu u Livno, u Franjevački samostan sv. Petra i Pavla koji sutra proslavlja ove svoje nebeske zaštitnike.


Dobrodošlicu želim i braći svećenicima, redovnicima i redovnicama, našim postulantima, predstavnicima i izaslanicima svih razina vlasti iz Bosne i Hercegovine i R. Hrvatske, kao i svima vama, draga braćo i sestre.


Napose riječi dobrodošlice upućujem sestri Vinki Bilješko, provincijalnoj poglavarici Provincije Majke Divne – Sarajevo, a po njoj i svim sestrama milosrdnicama. Drage sestre, uime fratara livanjskog samostanskog područja čestitam vam na ovako lijepoj – 150-toj obljetnici vaše prisutnosti u Livnu. Svi smo se u ovaj sat okupili ovdje poradi vas, da zahvalimo Bogu za svu vašu ljubav koju ste utkali u ovaj kraj i njegove stanovnike, te da molimo Onoga koji je sama Ljubav i milosrđe da blagoslovi vaš sadašnji i budući rad u njivi Gospodnjoj!


Ovu svetu misu prenosi Radio-televizija Herceg-Bosne, a njihov signal će preuzeti Laudato TV (iz R. Hrvatske). Koristim prigodu da pozdravim sve gledatelje i slušatelje ovih radio-televizijskih postaja i pozivam ih da nam se pridruže u molitvi za naše sestre.


Nakon sv. mise sestre nas pozivaju da im se pridružimo na svečanoj akademiji koja će biti u 12 sati u Narodnom sveučilištu Livno te otkrivanju skulpture „Zdenac milosrđa“ koja se nalazi u gradskome parku gdje će ujedno biti i prigodni domjenak!


Vaša Ekscelencijo, molim Vas da započnete sa svetim misnim slavljem!Foto: Antea Miloloža

5 views0 comments

Comments


bottom of page