top of page

Polaganje prvih i doživotnih zavjeta u Prnjavoru

U ponedjeljak, 14. kolovoza 2017., u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Prnjavoru dvije sestre milosrdnice položile su svoje redovničke zavjete.

Svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je s. M. Izabela Đaković položila doživotne, a s. M. Antoneta Martić prve redovničke zavjete predslavio je mons. dr. Komarica, biskup banjolučki, uz koncelebraciju o. Zvonka Martića, priora u Duhovnom centru "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru, mjesnog župnika mons. Vlade Lukende, vlč. Marka Šutala, župnika u Aladinićima, don Milana Ivančevića, ravnatelja Katoličkog školskog centra "Don Bosco" u Žepču, vlč. Ivice Božinovića, ravnatelja Katoličkog školskog centra "Bl. Ivan Merz" u Banjoj Luci i presnačkog župnika, vlč. Vladislava Žarka Ošapa, banjolučkog župnika, i vlč. Tibora Berecza. Zavjetovanice su, poput nekoć Marije, izrekle svoj "Da" Presvetom Trojstvu u prisustvu mnogobrojnih sestara milosrdnica, članova svojih obitelji i prnjavorskoga puka, a njihove izrečene zavjete primila je u ime cijele Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga s. M. Julijana Djaković, provincijalna glavarica Provincije Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu.

U prigodnoj propovijedi, biskup Komarica je, oslonivši se na riječi proroka Hošeee (usp. Hoš 2, 16-17.21-22) progovorio o redovničkom hodu kroz pustinju ovozemaljštine, prikazavši je kao sveti prostor u kojemu Bog obnavlja svoj Savez i učvršćuje prvotnu ljubav svojih izabranica. Oslonjene na Njegovu ljubav i vjernost one pronalaze Život i na poljanama grijeha i smrti. Zaogrćući se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost (usp. Kol 3, 12-17), postaju mudre djevice (usp. Mt 15, 1-13), dostojne Zaručnika i gozbe na kojoj im se svakodnevno daruje.

Veliko je to otajstvo koje je vidljive obrise poprimilo u obliku križa kojega je s. M. Izabela primila kao znak doživotnoga prianjanja uz Krista raspetoga, ali i trajni poticaj da, ohrabrena milošću, ostane vjerna onome kome je povjerovala, a s. M. Antoneta u obliku Čudotvorne medaljice Blažene Djevice Marije od koje će učiti ljubiti, trpjeti i svakodnevno ispunjavati volju Božju.

Na završetku misnoga slavlja prisutnima se obratila s. M. Julijana Djaković, zahvalivši prvenstveno dragom Bogu, potom misnicima na čelu s Ocem biskupom, roditeljima i rodbini, te svima onima koji su svojom molitvom i žrtvom hrabrili redovničke korake naših zavjetovanica.

Liturgijskim tijekom obreda ravnao je o. Zvonko Martić, OCD, a tijekom Mise vrlo lijepo i skladno pjevao je sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić. Nakon Mise uslijedilo je zajdničko druženje za obiteljskim stolom.


s. M. Izabela Đaković
2 views0 comments

Comments


bottom of page