top of page

Osnivanje Udruge sv. Vinka Paulskoga u Žepču

Dana, 9. listopada 2015. godine, u samostanu sestara milosrdnica u Žepču, održana je osnivačka skupština Udruge sv.Vinka Paulskog, konferencije Presvetog Srca Isusova. Skupština je započela svetom misom u 16.00h, predvoditelj misnog slavlja je bio vlč.Predrag Stojčević, dekan žepačkog dekanata kojeg je Udruga izabrala za svog duhovnika. U propovijedi je vlč. Predrag naveo koliko je Caritas-djelotvorna ljubav bitna za rad jedne ovakve udruge. To je ljubav koju je navjestio Isus Krist, a nasljedovao sv.Vinko Paulski.

Također je istaknuo, da osim statuta i pravilnika kojih se udruga mora pridržavati, postoje naputci i smjernice koje je donio II Vatikanski sabor u dekretu o apstolatu laika br.8, a Udruga bi ih trebala slijediti, a to su:

  1. Svaki čovjek je stvoren na sliku Božju.

  2. Dobročinstvo ne smije povrijediti dostojanstvo i slobodu bližnjega

  3. Dobročinitelj mora imati čiste nakane.

  4. Pružajući pomoć potrebnima treba najprije zadovoljiti pravdu.

  5. Karitativno djelovanje treba biti usmjereno ne samo na ublažavanje zla, nego na potpuno uništenje zla.

  6. Neka konačni cilj svake pomoći bude tako usmjeren da oni koji primaju jednoga dana postanu nezavisni i sposobni pomagati sebi i drugima.

Vlč. Predrag je poželio uspješan rad udruzi te se kao duhovnik stavio na raspolaganje kako članovima Udruge tako i njenim korisnicima.

Nakon svete mise izabrano je vodstvo Udruge. Za predsjednicu je izabrana gđa. Marijana Grlić, potpredsjednica gđa. Svjetlana Jukić, blagajnica gđa. Jelka Jukić i tajnik gosp. Jozo Bakula. Udruga trenutno broji 11 članova, i već godinu dana djeluju i sudjeluju u dobrotvornim projektima. Gost osnivačke skupštine bio je gosp. Igor Pranić predsjednik Udruge sv. Vinka Paulskog u R.Hrvatskoj. Gosp. Pranić je s oduševljenjem pozdravio osnivanje Udruge sv. Vinka Paulskog, konferencije Presvetog Srca Isusova u Žepču. Uputio je riječi potpore i ohrabrenja za daljnji rad Udruge.

Novoosnovanu Udrugu pozdravila je i predsjednica Udruge sv. Vinka Paulskog u Bosni i Hercegovini gospođa Javorka i također poželjela uspješan i sretan rad.

Posebnu zahvalnost Udruga sv. Vinka Paulskog, konferencija Presvetog Srca Isusova iskazuje sestrama milosrdnicama, naročito sestri Mariji Blanki Jeličić koja duhovno pomaže rad Udruge, a najzaslužnija je i za njeno osnivanje.

Druženje je nastvaljeno i nakon skupštine, u pozitivnom duhu članovi su razmjenjivali iskustva s željom da rad Udruge bude što plodonosniji i da oni koji su u potrebi preko članova Udruge sv. Vinka osjete Kristovu djelotvornu ljubav.

Svjetlana Jukić, članica Udruge3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page