top of page

Na Stupu održano molitveno bdijenje uoči dana molitve za duhovna zvanja

U subotu, 11. svibnja 2019., uoči 4. vazmene nedjelje kada Crkva slavi „Nedjelju dobrog pastira" i obilježava 56. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u samostanskoj crkvi Bezgrešne Kraljice Karmela u sarajevskom naselju Stup održano je molitveno bdijenje za svećenička i redovnička zvanja u organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH. Molitva se sastojala od Službe riječi, svjedočanstava i Euharistijskog klanjanja.

Na molitvi su sudjelovali redovnici i redovnice redovničkih zajednica iz Sarajeva kao i bogoslovi iz tri bogoslovna sjemeništa: Franjevačke teologije, Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater".

Na početku susreta provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa – Sarajevo s. Maria-Ana Kustura pozdravila je sve sudionike molitvenog bdijenja izrazivši radost što „možemo zajedno sa sestrama karmelićankama moliti za svećenička i redovnička zvanja."

Slijedila je Služba Riječi, a potom svjedočanstvo poziva jednog franjevačkog bogoslova i jedne redovnice iz zajednice Služavki Malog Isusa.

Superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu o. Mato Anić predstavio je ovogodišnju prigodnu Papinu poruku istaknuvši njegove misli kako nas Gospodinov poziv čini nositeljima jednog obećanja i, istodobno, od nas traži hrabrost preuzeti na sebe rizik s Njim i za Njega. Svatko od nas ima želje koje nosi u svome srcu, upušta se u aktivnosti za koje se nada da će uroditi plodom, izlazi na "more" mnogih mogućnosti tražeći pravi smjer koji će zadovoljiti našu žeđ za srećom.

Gospodinov poziv nije uplitanje Boga u našu slobodu; to je inicijativa puna ljubavi kojom nam Bog ide ususret i poziva nas da budemo dio velikog pothvata, otvarajući pred našim očima horizont većeg mora i obilnog ulova. Prihvaćanje Gospodinova poziva podrazumijeva usuditi se staviti sve na kocku i uhvatiti se u koštac s velikim izazovom, ostavljajući sve što nas drži vezane za našu malu lađu i sprječava nas da donesemo konačnu odluku", zaključio je o. Anić u predstavljanju Papine poruke.

Euharistijsko klanjanje je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, a animirale su ga i čitale sestre Karmelićanke. Molitvu vjernika čitali su bogoslovi neokatekumenskog sjemeništa i dvije redovnice.

Na koncu molitvenog bdijenja kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit uputio je sudionicima susreta svoju prigodnu riječ istaknuvši da je poziv uvijek povezan sa žrtvom i odricanjem. Pozvao je na otvorenost i prihvaćanje sveg onog što Bog sije u naše živote te potaknuo svećenike, redovnike i redovnice na radosno i predano služenje naglasivši važnost molitve za zvanja.

Za vrijeme bdijenja i klanjanja svirala je provincijalna poglavarica sestara Milosrdnica s. M. Julijana Djaković.

Nakon molitvenog susreta kardinal Puljić pozvao je svećenike redovnike i redovnice u govornicu sestara karmelićanki na kratko druženje i okrepu.
1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page