top of page

Međunarodni simpozij Vinkovske obitelji u Rimu

Od 12. do 15. listopada, povodom 400. obljetnice vinkovske karizme, održan je međunarodni simpozij Vinkovske obitelji, u Rimu, pod geslom "Stranca primiti".

Po zagovoru sv. Vinka a u sigurnom zagrljaju Bezgrešne, Providnost je i nas dovela u Rim: članove Marijanske vinkovske mladeži BiH, sestre milosrdnice i članove Udruge sv. Vinka Paulskoga. Neki od nas se, do ovoga putovanja uopće nisu poznavali, ali otvorenošću srca djelovanju Božje ljubavi, kako reče netko od nas, vrlo brzo postadosmo kao jedan dobro uštiman orkestar.

U Rimu smo odsjeli u Domu hrvatskih hodočasnika "dr. Ivan Merz" u kojem smo se osjećali skoro kao kod kuće, ugodno i dobrodošli, sve zahvaljujući domaćinima.

Simpozij je započeo u četvrtak, u bazilici svetoga Ivana Lateranskog, gdje smo zajedno sa preko 10 000 članova Vinkovske obitelji iz 99 zemalja svijeta, molitvom u čast Blažene Djevice Marije od Čudotvorne Medaljice, i molitvom krunice, uz blagoslov, započeli ovo divno druženje, a Gospodin nije štedio na milostima.

Petak ujutro, naspavani, nahranjeni i znatiželjni, došli smo na konferenciju gdje smo imali priliku obogatiti se izlaganjima i svjedočenjima članova obitelji sv. Vinka, svećenika, časnih sestara, laika ali i poslovnih, kreativnih ljudi, na temu " Stranca primiti". Iz izlaganja zaključujemo da je dobro poznavanje ove teme ključno za nasljedovanje karizme sv. Vinka, a

kako bismo znali dobro primiti stranca, te kako ga ne bismo smatrali strancem već bratom čovjekom u potrebi, nužno je primiti stranca u samima sebi i osloboditi se onoga što nama zamagljuje vid i zarobljuje srce. Tek tada možemo biti sposobni slušati i čuti, te prepoznati potrebe i odgovoriti na njih, a rezultati su najbolji kada dobra činimo povezani i u suradnji, prije svega u obitelji, pa onda i sa svim relevantnim institucijama i pojedincima. Toliko je toga ovdje ostalo urezano u srce, pa umjesto da sve napišemo, trudit ćemo se, s pomoću Božjom i zagovorom sv. Vinka, pretočiti riječi u djela pa će tako puno više kazivati.

Obogaćeni ovim iskustvom krenuli smo zajedno na sv. Misu, pa smo nahranjeni i napojeni, nakon kratke pauze, postali dio jednog drugačijeg vida slavljenja, ali opet u Duhu Božjem, gdje su mladi iz nekoliko zemalja pripremili odličan glazbeno-scenski program. Ovdje smo, na veliku radost svih, susreli mlade sa kojima smo bili u Ukrajini, upoznali neke nove, te smo uz pjesmu, ples i smijeh priveli i ovaj lijepi dan kraju.

I tako, korak po korak i san po san, osvanu i onaj dan koji će okruniti naše putovanje, susret sa sv. Ocem. Sretni i uzbuđeni, i pomalo u nevjerici da se to baš nama događa, došli smo na trg sv. Petra. Više od deset tisuća članova jedne obitelji, zajedno dočekuje Papu Franju... Neopisiv osjećaj!!! U jednom trenutku kao da se mogao čuti zvuk tolikih srdaca kako kucaju kao jedno u predivnoj harmoniji, a taj trenutak bio je najljepša uvertira papinom dolasku... Dolazak SRCA sv. Vinka.!!! Kako je neiscrpno milosrđe Božje!! Na nekoliko trenutaka kao da je sve utihnulo dok su nam se srca obnavljala, napajala i spajala. I tek tada kao da postadosmo spremni za dolazak namjesnika Božjega i primanje milosti koje je Gospodin za nas pripravio.

Pošto je u papamobilu obišao cijeli trg i svima uputio osmijeh i blagi pogled pun ljubavi Kristove, Papa Franjo nam se obratio ohrabrujuće konkretno u očaravajućoj jednostavnosti i poniznosti, kako samo on to zna. Savjetovao nam je život po obrascu: klanjati se, prihvaćati i ići.

Glagol klanjati podrazumijeva njegovanje duhovnog života u nutrini po primjeru sv. Vinka, istaknuo je Papa, molitvom koja je najčišća i nadilazi obrasce te stvara mjesto za Gospodina i davanje hvale Njemu. Klanjanjem postajemo onakvi kakav je Gospodin prema nama, blag, milosrdan i strpljiv...

Prihvaćati, istaknuo je Sveti Otac, znači odreći se svoga "ja" i dati mjesto za "ti" i "mi", te nas pozvao da idemo u susret drugima noseći oganj ljubavi Kristove i tako svijet zarazimo ljubavlju slogom i raspoloživošću.

Ovim susretom i posebnim blagoslovom Svetoga Oca, ne samo da smo postali bogatiji nego je u nama posijano jedno novo sjeme, koje će, uzdamo se u Gospodina, izniknuti visoko i široko.

Naš cilj je ostvaren!!!

Nakon nekoliko zajedničkih fotografija, krenuli smo u obilazak Rima, koliko je to bilo moguće. Boljeg vodiča, a uz to još i volontera nismo mogli ni zamisliti. Veliko hvala fra Bruni Ćubeli koji nam je velikodušno darovao svoje vrijeme a i znanje, a Gospodin će već pronaći način kako da mu uzvrati...

Ovaj obilazak je po mnogočemu ostao upečatljivi, a za to bi trebala još koja stranica.

Nekoliko stotina snimljenih fotografija govore puno više od riječi, dok će neki trenuci ipak ostati sačuvani samo u skrovitosti naših srdaca.

Dođe tako i posljednji dan našega boravka u Rimu, a kako bi ljepše završio nego svečanim Euharistijskim slavljem u predivnoj crkvi sv. Pavla izvan zidina.

Radost, zahvalnost,, ljubav, zajedništvo, mir, pa i zbunjenost, i još toliko toga što je nemoguće izraziti riječima, ispreplitali su se u nama, te smo puni ljubavi Kristove i Njegova Duha na putu kući, nastavili zahvaljivati, moliti, pjevati i ljubiti jedni druge još jače. Hvala i slava Gospodinu i Majci Mariji!!! Hvala ti Vinko za primjer što si dao, neka tvoje djelo po nama raste!!!

Marijana Šeremet MVM - BiH
0 views0 comments

Comments


bottom of page