top of page

Hodočašće Gospi Olovskoj 2020

Spominjući se dolaska prvih sestara na hrvatsko tlo i zahvaljujući Bogu za sve što nam je kroz povijest naše Družbe darovao grupa bijelih sestara Provincije Majke Divne – Sarajevo, predvođene s. M. Blankom Jeličić članicom Vrhovne uprave i s. M. Julijanom Djaković provincijalnom glavaricom Provincije Majke Divne, 9. kolovoza, hodočastile su Gospi Olovskoj.

Grupa od devet sestara došla je Gospi zahvaliti i moliti za sve sestre naše Družbe od početka do današnjih dana. Svoje zahvale, molitve i prošnje izricale su Majci Božjoj u molitvi i pjesmi, prikazivale svoje nakane i žrtve u svakom napravljenom koraku i podnoseći vrućinu dana. Sestre su na sv. Misi u svetištu Gospe Olovske koju je predvodio fra Silvano di Benedetto prinijele zavjetne darove te pjesmom animirale misno slavlje.

Nakon svete mise i kratke okrepe u župnoj kući, sestre su posjetile Gospinu vodu za koju se kaže da je ljekovita. Od 1982.godine ljekovita mineralna voda sa područja Olova počela se koristiti u okviru danas priznatog lječilišta i za turističke potrebe. Dalje nas je put vodio u selo Bakiće gdje smo posjetile obelisk za koji legenda kaže ovako: "Kažu da je išao kralj bosanski u lov. I kako mu je dosadilo da je stalno okružen slugama svojim, iskrao se on i uputio se sam. Baš tu, gdje stoji taj veliki obelisk, napade ga vepar i teško ga rani. U čast što je kralj spasio živu glavu podignut je onoliki mašet."

A na proplanku u Bakićima ostatci su srednjovjekovne crkve sv.Roka do koje bi nekada iz Olova hodočastili vjernici.

Zahvalne Bogu za dan koje smo provele u zajedništvu, molitvi i upoznavanju znamenitosti naših krajeva razmjenjujući dojmove vratile smo se našim kućama.


s. M. Antoneta Martić
3 views0 comments

コメント


bottom of page