top of page

Duhovna obnova i obećanja Marijanske vinkovske mladeži u Žepču

Subota jutro, 19. prosinca 2015. godine! Rekli bismo dan kao i svaki drugi: maglovit, tmuran, hladno zimsko jutro. Ali za nas, Marijansku vinkovsku mladež (MVM) iz Žepča to nije bio dan kao i drugi dani. Bio je to dan naše duhovne obnove! Za nas to nije mogao biti hladan i tmuran dan jer je toplina naših srdaca rastjerala svu maglu, a osmijeh na našim licima otjerao je sve brige i ružne misli.

Okupile smo se u 10 sati u samostanu sestara milosrdnica u Žepču: stari članovi, novi članovi, naša s. Blanka i s. Izabela koja će u ovom duhu pokušati raditi s mladima u Mostaru. Iako malobrojne bile smo ohrabrene evanđeoskim riječima: "Ne boj se stado malo." Nakon zakuske i druženja započele smo sa ostvarivanjem zacrtanog programa. Slijedilo je slušanje predavanja na temu – Empatija, pedagoginje glazbene škole u Žepču – Marije Pervan koja se pridružila članstvu MVM-i. Na predavanju smo puno toga naučile o sebi i o drugima. Svatko od nas je različit, ali u ovim trenutcima sve smo bile jednake. Razgovarale smo, zapitkivale, smijale se, ali i plakale. Sve u svemu bilo nam je lijepo. Uživale smo spontanost i zajedništvo. Nakon toga je uslijedila radionica kroz koju nas je vodila misao: "Empatija je prvi korak dobrote." Anonimno zapisane probleme svake od nas zasebno zajedno smo pokušale rješavati što smo bolje mogle i znale. Uživljavajući se u svaki taj problem kušale smo sposobnost empatije. Poslije radionice smo sa s. Blankom rješavale malo "ozbiljnije" stvari. Naime održani su izbori za područno vijeće MVM-i na kojem je glasovanjem odlučeno da je Anamarija Matijević -predsjednica vijeća, Ivana Jukić - dopredsjednica, Valentina Ivešić - tajnica, Marija Pervan - blagajnica a s. Blanka Jeličić - savjetnica.

Uslijedio je okrjepljujući ručak sa dobrim desertom. Poslije ručka smo dočekale don Milana Ivančevića, salezijanca koji nam je održao predavanje s naglascima na otvorenosti prema ljudima, savjesti i njenom utjecaju na nas i ljude oko nas, razmatranje Biblije i važnost Blažene Djevice Marije u našem životu. Iako su teme bile ozbiljne, uspio je izmamiti osmijeh na našim licima, pogotovo svojim pristankom na našu molbu da bude duhovnik članovima MVM-i iz Žepča. Riječi don Milana: "Obeshrabriti se znači priznati da je sotona gospodar povijesti" urodile su odlukom da se nećemo dati obeshrabriti životnim situacijama. Isus se za nas borio i za nas je umro na križu, pa ćemo se i mi boriti za njega i biti mu vjerne. Nakon predavanja uslijedilo je vrijeme plodne tišine pripremanja za ispovijedi, te sama sveta ispovijed. Kulminacija svega bila je sveta Misa kojom smo čista i radosna srca slavile svoga Spasitelja čiji blagdan rođenja iščekujemo te podjela blagoslovljenih medaljica čudotvorne Gospe novim članovima MVM-i uz davanje početnih i obnovljenih obećanja.

Valentina Ivešić, tajnica2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page