top of page

Doživotni zavjeti s. M. Antonete Martić

U župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Žepču 14.8.2022 godine s. M. Antoneta Martić, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo položila je svoje doživotne zavjete. Sveto misno slavlje u 11 sati predvodio je biskup mons. Pero Sudar. U svojoj propovjedi istaknuo je kako i danas imamo mnoštvo svjedoka koji idu za Isusom najčešće tiho, živeći normalan život. Tumačeći zavjet čistoće zapitao je koliko ljudi vjeruje da ima smisla odreći se potomstva…odreći se prilike voljeti i biti voljen, a onda zaključio da to nije zavjet čistoće. Zavjetom čistoće se daje obećanje voljeti još više, ali voljeti sve ono što Bog voli. To je zavjet za voljeti više, za voljeti dublje, za voljeti istinskom ljubavlju koja ne ide za posjedovanjem. Zatim zavjet poslušnosti nije zavjet kojim se sestra odriče svoje osobnosti, jer slobodna volja je jedna od temeljnih oznaka ljudske osobnosti.

Svoju volje sestra stavlja na raspolaganje svojim poglavarima kako bi doprinijela da njena zajednica izvrši svoje poslanje, a to je poslanje svjedočanstva vjere u kraljevstvo Božje. A zavjet siromaštva nije zavjet kojim se daje obećanje biti prosjak i hodati u dronjavim haljinama, nego zavjet kojim sestra sve svoje snage stavlja na raspolaganje zajednici koja ima svoju karizmu, kako bi se ta zajednica pobrinula najprije za samu sestru, za sve ono što joj treba kako bi onda mogla svjedočiti da su Bogu blizu, skoro najbliži oni koji su upotrebi.

Tako viđeni zavjeti doista obogaćuju ljudsku osobnost. To su potvrdile i tri sestre koje su slavile srebreni jubilej, tj. 25 godina svetih zavjeta, s. Antonija Hrgota, s. M. Gabrijela Tadić i s. Josipa Ćosić.

Ovom svečanom događaju prethodile su duhovne vježbe u trajanju od šest dana koje je s. M. Antoneta sa još 25 sestara obavila u kući braće salezijanaca u Žepču vođena nadahnućem koje je voditelj don Ivan Terze dijelio u svojim predavanjima i propovijedima.

Zajedno sa rodbinom i prijateljima sestre su nakon sv. Mise slavlje nastavile u prostorima KŠC-a u Žepču zahvalne Bogu za toliku milost i braći salezijancima za gostoprimstvo i bratsku ljubav.

s. M. Katarina Dunđer14 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page