top of page

27. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukenda

„Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.“
Mudr 3,4

I ove godine 12. svibnja, iz istog razloga kao i prethodnih godina, okupili smo se u župi Presnače pokraj Banja Luke, kako bismo obilježili 27. obljetnicu mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende.
Misno slavlje predslavio je biskup banjalučki, mons. dr. Franjo Komarica uz koncelebraciju trojice svećenika i jednog đakona. Sve prisutne na početku misnog slavlja pozdravio je župnik župe sv. Male Terezije - Presnače, mons. Ivica Božinović, a poseban pozdrav uputio je gospodinu Jeronimu Barišiću, hrvatskom branitelju koji je teško ranjen 12. svibnja 1992. godine. Dervenćanin rodom, danas živi u Zagrebu, došao je hodočastiti na ovo mjesto u zahvalu Bogu što je ostao na životu iako teško ranjen.
S. Cecilija, svoje prve redovničke zavjete, položila je 1972. i ove godine navršava se 50 godina od polaganja njezinih prvih zavjeta. Tom prigodom došlo je nekoliko sestara iz Zagrebačke provincije Bezgrešnog začeća BDM koje su s njom započele redovničku formaciju i položile zavjete. S njima je došla i časna majka Miroslava Bradica. Uz sestre milosrdnice Sarajevske provincije Majke Divne na čelu sa s. M. Julijanom Djaković, provincijalnom glavaricom, koja je ujedno svojim sviranjem animirala misno slavlje, prisutne su bile i sestre Klanjateljice Krvi Kristove te sestre Misionarke ljubavi.
Osim sestara okupili su se domaći župljani te rodbina s. Cecilije i vlč. Filipa.
Biskup nas je na početku prigodne propovijedi, nakon pozdrava svima prisutnima, podsjetio na riječi pape Franje u sarajevskoj katedrali 2015. godine: „Nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne zbog osvete, nego zbog mira. U vašoj krvi, u vašem pozivu je krv vaših mučenika. Krv i poziv mnogih svećenika i redovnica, sjemeništaraca i bogoslova.“ U nastavku je biskup napomenuo da nas Krist nije oslobodio svoga križa i rekao je svakom svom učeniku da mora uzeti svoj križ i nositi ga idući za njim. Ali nas je oslobodio očajavanja pod našim križem. Dvoje vjernih i vjerodostojnih svjedoka koji slijede Raspetoga Krista bili su i s. Cecilija i vlč. Filip – istaknuo je biskup. Na koncu je biskup podsjetio na 150-godišnje djelovanje i na žrtvu sestara u banjalučkom kraju koje su svoje živote utkale u povijest ovoga kraja i naroda. Njima je Gospodin Isus već udijelio vječnu nagradu u nebu – završio je biskup svoju propovijed.
Nakon mise svi prisutni su u procesiji izašli iz crkve te izmolili Opijelo kod spomenika presnačkih mučenika. Druženje se nastavilo kod obiteljskog stola. Po završetku objeda sestre milosrdnice posjetile su groblje sv. Marka na kojem je pokopana s. Cecilija i druge sestre milosrdnice koje su djelovale u Banja Luci.
Prije početka svete mise, svi koji su pristizali, pomolili su se u spomen-sobi, nekadašnjem župnom uredu, u kojemu su ubijeni s. Cecilija i vlč. Filip. Svatko od nas se barem na trenutak zaustavio i pomislio: Kako je to bilo? Koje li tajne krije ova soba? Što li bi nam rekli zidovi da mogu? Svatko od nas se zapitao zašto su oni bili krivi u očima ljudskim i potom kažnjeni. Kao ljudi pred tim uvijek ustuknemo i ostanemo nijemi, ali kao kršćani kažemo da je Bog našao da su ga dostojni i podario im palmu mučeništva. Njihova je nada besmrtna i spomen na njih živjet će.

S. M. Antoneta Martić


23 views0 comments

Comments


bottom of page