top of page
125 godina milosrdne ljubavi u Ljubuškom
125 godina milosrdne ljubavi u Ljubuškom

sri, 27. ruj

|

Put za Bučine 74

125 godina milosrdne ljubavi u Ljubuškom

Svi smo pozvani u molitvi zahvaljivati Bogu za sve milosti koje je dao i daje!

Mjesto i vrijeme

27. ruj 2023. 19:00 – 28. ruj 2023. 19:00

Put za Bučine 74, Ljubuški, Bosna i Hercegovina

O događaju

JUBILARNA GODINA

125 godina od dolaska prvih sestara;

30 godina od povratka nakon protjerivanja;

19 godina od blagoslova Doma sv. Josipa Radnika!

Prve tri sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga dolaze u Ljubuški na poziv mostarskog biskupa fra Paškala Buconjića 27. kolovoza 1898. godine. Smještene su u jednu skromnu kuću koja je u prizemlju imala nisku učionicu s malim prozorima, a bijaše premalena za svu djecu koja su željela ići u školu kod časnih. U to doba oskudice i slabih prihoda bila je doista potrebna herojska hrabrost i velika vjera u Božju providnost da bi se pristupilo kupnji zemljišta i izgradnji odgovarajuće školske zgrade. Dvije sestre su na poseban način zaslužile da im se imena upišu u kolektivnu memoriju ovog dijela Hercegovine. To su bile s. Silvija Antić i s. Vilanova Grgić. Kronika bilježi da se svake godine broj djece koja su željela biti upisana povećavao, tako da je bilo plača kad ih se više od polovice nije moglo upisati. Sestrama je bilo teško gledati uplakanu djecu i njihove roditelje, bake ili djedove koji su ih doveli. Jedno sjećanje govori o djedu koji je doveo unuka kako bi ga upisao u školu, a budući da nije bilo mjesta, molio je plačući :“Sestrice, upiši mi ga, da nauči molenje."

Molenje - to i jest bit apostolskog zadatka sestre milosrdnice. I tako tiho, ponizno i zauzeto sestre uče svu djecu koja su k njima dolazila ravnih 50 godina. Nakon toga, komunističke i partizanske vlasti, u svoj mržnji na Boga i sve što je Božje, prvo zabranjuju rad sestara u njihovoj školi, zatvaraju, zlostavljaju i svim drugim torturama muče sestre, da bi ih na kraju protjerali kao ološ iz svoga mjesta. No, sestre mole za svoje progonitelje i mučitelje, po uzoru na svog Učitelja Isusa duge 44 godine, da bi krv i znoj urodio plodom povratka sestara u Ljubuški 15. listopada 1993. i bio nagrađen blagoslovom i otvaranjem Doma za starije i nemoćne sv. Josip Radnik 2004. godine.

Danas, evo, zahvaljujemo dragom Bogu za 125 godina dolaska sestara u Ljubuški, 30 godina od ponovnog povratka sestara i 19 godina djelovanja Doma sv. Josip Radnik.

Neka svaka suza i svaka kap znoja koju sestre proliše na ovu hercegovačku grudu bude na veću slavu Božju i za obnovu svega u Kristu našem Kralju!

s. M. Augustina Matijević

Dobro došli!

bottom of page